Care sunt calităţile supei de vită?
Pe lângă faptul că este clară, deşi conţine o multitudine de legume fierte, supa de vită este şi gustoasă, datorită cărnii de vită pe care o mancăm mai rar şi care dă un gust aparte. Găluştele de griş pufoase sunt iarăsi o raritate pe care o servim tot cu această ocazie. Cum legumele fierte se servesc separat, de fiecare dată este „bătaie” pe marea diversitate de legume fierte aburinde de unde îşi alege fiecare ce şi cât vrea.
Reţeta Supă de vită cu găluşte de griş
Ingrediente pentru Supa de vită
– 500 gr. carne de vită
– 1 felie ţelină
– 1 păstârnac (albitură)
– 2 morcovi
– 1 ardei gras
– 2 roşii
– 1 bucată varză
– 1 cartof
– 1 ceapă
– pătrunjel proaspăt
– sare
– piper măcinat.
Ingrediente pentru Găluşte de griş
– 2-3 linguri de griş
– 1 ou
– 1 vârf de cuţit de bicarbonat.
Supă de vită cu găluşte de griş – Mod de preparare
Se pune carnea la fiert într-o cratiţă cu apă rece. Se ia spuma ori de câte ori se formează, iar când aceasta nu mai apare se adaugă legumele de mai sus, curăţate, întregi sau tăiate în bucăţi mari. Când este totul fiert, se dă cratiţa la o parte, se strecoară supa, iar zarzavatul se pune separat într-un castron. Acesta va fi servit la masă, separat, iar fiecare îşi va alege şi va servi doar legumele dorite, în cantităţile dorite. Între timp preparăm şi găluştele.
Găluşte – Mod de preparare
Într-o farfurie adăugăm oul, bicarbonatul şi două linguri de griş, apoi le frecăm bine până obţinem o pastă pe care o lăsăm să se odihnească. Într-o cratiţă separat punem la fiert apă cu un praf de sare, iar când aceasta clocoteşte dăm focul încet şi începem să adăugăm cu o lingură găluştele. Când am terminat de adăugat găluştele, punem un capac peste cratiţă şi le lăsăm să fiarbă 20 minute, tot la foc mic.
După cele 20 minute, scoatem găluştele din cratiţa în care le-am fiert separat şi le adăugăm în supa de vită strecurată. La final adăugăm în supă piperul măcinat şi pătrunjelul tocat fin.