Friptură de căprioară la cuptor

Friptura de căprioară nu se face foarte uşor, zic asta în primul rând pentru că trebuie să aşteptaţi o zi întreagă până stă carnea la fezandat şi abia apoi se pune la cuptor, însă rezultatul merită!

Reţeta Friptură de căprioară la cuptor

1. Ingrediente pentru friptură

– 2 kg. carne căprioară
– 100 gr. slănină afumată
– 3 căţei usturoi
– 2 cepe
– 2 morcovi
– 2 foi de dafin
– sare
– cimbru
– piper
– 300 ml. vin roşu
– 150 ml. apă
– 3-4 linguri de ulei.

2. Friptură de căprioară – Mod de preparare

Fezandarea cărnii

Se spală foarte bine carnea de căprioară şi se curăţă de pieliţe. Dacă aveţi o bucată de coastă este bine să o tăiaţi astfel încât să obţineţi cotlete din ea.

Într-un castron mare se pune carnea, se adaugă ingredientele următoare pentru marinată: 1 morcov, 1 ceapă, sare, cimbru, piper, dafin, 150 ml. vin şi apă rece cât să acopere carnea din castron, apoi se ţine la frigider 24 de ore la fezandat. Din când în când se învârte carnea în marinata din castron.

Friptură de căprioară la cuptor (1)

Friptură de căprioară la cuptor

A doua zi, după ce se ţine carnea un pic la zvântat, se pune în tava de friptură şi se împănează cu usturoi şi bucăţele de slănină, se adaugă 1 ceapă tăiată solzişori, 1 morcov tăiat rondele, piper, sare, cimbru, apă, ulei şi 150 ml. vin.

Friptură de căprioară la cuptor (2)

Se ţine tava în cuptor la foc potrivit pentru aproximativ 2 ore sau mai mult, după caz. Nu uitaţi din când în când să întoarceţi friptura în tavă. Rezultatul va fi o friptură extrem de fragedă, suculentă şi gustoasă. Poftă bună!

Vinul potrivit pentru friptura de căprioară

De regulă friptura suculentă de vânat sălbatic se asortează cu un vin mediu sau robust din fructe închise la culoare, cu aromă de cireșe negre, coacăze sau afine, care să complimenteze carnea roșie.

Pentru friptura de căprioară, dacă vă place vinul sec, serviți un Cabernet Sauvignon, Petit Sirah sau Petit Verdot. Dacă vă încântă ceva mai ușor și mai dulce, alegeți Merlot. Pentru un gust mai piperat, alegeți Syrah, Shiraz sau Zinfandel.

Beneficiile şi avantajele cărnii de căprioară

Carnea de căprioară are avantajul unui conținut extrem de scăzut de grăsimi şi a unui aport ridicat de proteine, minerale și vitamine. Desigur veţi mai beneficia de o carne fragedă fără potențiatori de gust, antibiotice, hormoni de creștere, coloranți și conservanți.


Friptură de căprioară la cuptor publicat: 2020-11-14T09:55:33+02:00, actualizat: 2020-12-12T12:04:48+02:00 by Reţete începători