Friptura de căprioară este un pic mai complicată.
Principala problemă este că trebuie să aşteptaţi o zi întreagă până stă carnea la fezandat şi abia apoi o puteţi pune la cuptor.
Însă rezultatul… merită!
I. Reţeta Friptură de căprioară la cuptor
1. Ingrediente pentru friptură
a) 2 kg carne căprioară;
b) 100 g slănină afumată;
c) 3 căţei usturoi;
d) 2 cepe;
e) 2 morcovi;
f) 2 foi de dafin;
g) 300 ml vin roşu;
h) 3-4 linguri de ulei;
i) 150 ml apă;
j) cimbru;
k) sare;
l) piper.
II. Friptură de căprioară – Mod de preparare
2. Fezandarea cărnii de căprioară
Se spală foarte bine carnea de căprioară şi se curăţă de pieliţe.
Dacă aveţi o bucată de coastă este bine să o tăiaţi astfel încât să obţineţi cotlete din ea.
2.1. Pregătirea marinatei
Într-un castron mare pregătim marinata, adăugând:
a) carnea de căprioară;
b) 1 morcov;
c) 1 ceapă;
d) sare;
e) cimbru;
f) piper;
g) dafin;
h) 150 ml. vin;
i) apă rece (cât să acopere carnea din castron).
Se ţine amestecul la frigider 24 de ore la fezandat.
Din când în când se învârte carnea în marinata din castron.
Carnea de căprioară, la fezandat, în marinată
3. Pregătirea tăvii pentru friptura de căprioară
A doua zi, după ce se ţine carnea un pic la zvântat, se pune în tava de friptură şi se împănează cu:
a) usturoi;
b) slănină (tăiată bucăţele).
Se adaugă apoi:
a) 1 ceapă (tăiată solzişori);
b) 1 morcov (tăiat rondele);
c) piper;
d) sare;
e) cimbru;
f) apă;
g) ulei;
h) 150 ml vin.
4. Friptura de căprioară la cuptor
Se ţine tava în cuptor, la foc potrivit, pentru aproximativ 2 ore sau mai mult, după caz.
Nu uitaţi din când în când să întoarceţi friptura în tavă.
Rezultatul va fi o friptură extrem de fragedă, suculentă şi gustoasă.
Poftă bună!
Friptura de căprioară, scoasă din cuptor
III. Vinul potrivit pentru friptura de căprioară
De regulă friptura suculentă de vânat sălbatic se asortează cu un vin mediu sau robust din fructe închise la culoare, cu aromă de cireșe negre, coacăze sau afine, care să complimenteze carnea roșie.
1. Pentru friptura de căprioară, dacă vă place vinul sec, serviți:
a) Cabernet Sauvignon;
b) Petit Sirah;
c) Petit Verdot.
2. Dacă vă încântă ceva mai ușor și mai dulce, alegeți:
a) Merlot.
3. Pentru un gust mai piperat, alegeți:
a) Syrah;
b) Shiraz;
c) Zinfandel.
IV. Beneficiile şi avantajele cărnii de căprioară
Carnea de căprioară are avantajul unui conținut extrem de scăzut în grăsimi.
Consumul cărnii de căprioară are beneficiul unui aport ridicat de proteine, minerale și vitamine.
Şi nu în ultimul rând, trebuie menţionat că aceasta este o carne fragedă fără potențiatori de gust, antibiotice, hormoni de creștere, coloranți și conservanți.
Etichete
– Carne de căprioară la cuptor; pulpă de căprioară la cuptor; friptură de cerb la cuptor.