Haideţi să facem azi un felul doi comunist!
Desigur, biata mâncare nu are nimic de-a face cu relele comunismului, doar că aceasta se găsea din abundenţă pe rafturile din orice Alimentară a anilor ’80.
Tocană de legume scria pe etichetă şi tare îmi plăcea încă de atunci.
Acum, de fiecare dată cand o preparăm, o mănânc cu poftă şi-mi amintesc gustul de atunci şi imaginea rafturilor pline cu borcane.
Dar să vedem care este reţeta vechiului preparat, tocană de legume cu orez, ardei, ceapă şi roşii.
Reţeta Tocană de legume cu orez
1. Ingrediente
a) 1/2 cană orez;
b) 3 ardei graşi;
c) 5-6 roşii (sau bulion);
d) 1 ceapă;
e) 1 legătură pătrunjel;
f) ulei, sare, zahăr.
2. Tocană de legume cu orez – Mod de preparare
1. curăţăm ardeiul;
2. tăiem ardeiul feliuţe;
3. călim ardeiul cu un strop de ulei până când se rumeneşte uşor;
4. tăiem ceapa mărunt;
5. punem ceapa peste ardei;
6. amestecăm continuu ca să nu se ardă;
7. adăugăm orezul şi amestecăm totul;
8. punem apă cât să acopere orezul;
9. lăsăm totul să fiarbă, la foc mic;
10. curăţăm roşiile;
11. tăiem roşiile mărunt;
12. adăugăm roşiile peste orez şi amestecăm uşor;
13. mai lăsăm să fiarbă vreo 10 minute;
14. adăugăm sare după gust;
15. opţional, pentru a da savoare, putem adăuga şi 1/2 linguriţă de zahăr;
16. la sfârşit dăm cratiţa de pe foc;
17. tocăm patrunjelul mărunt;
18. adăugăm pătrunjelul şi amestecăm uşor.
Tocana de legume cu orez este la fel de bună atât caldă cât şi rece.
Poftă bună!