Zacuscă de vinete

La noi, toată iarna se mănâncă zacuscă, de aceea trebuie să o facem în fiecare an.

Perioada ideală pentru a face zacusca este pe la începutul anului şcolar, când legumele se mai ieftinesc.

Zacusca nu are o reţetă complicată dar trebuie să îţi rezervi o zi întreagă pentru a o prepara.

Reţeta de zacuscă de vinete prezentată astăzi, bineînţeles, tot de la soacra mea ardeleancă o am.



I. Reţeta Zacuscă de vinete


1. Ingrediente


a) 5 kg vinete;

b) 5 kg gogoşari;

c) 1 kg morcovi;

d) 1 kg ceapă;



e) 1 l suc de roşii;

f) 3-4 foi de dafin;

g) 1 l ulei;

h) 1 plic piper boabe;

i) 2 linguri sare;

j) 1 plic conservant.



2. Zacuscă de vinete – Mod de preparare


1. coacem vinetele;

– pentru ca treaba să meargă mai repede le bag într-o tavă la cuptor.

2. curăţăm vinetele de coajă după ce s-au copt;

3. tocăm vinetele mărunt;


4. curăţăm morcovii;

5. curăţăm cepele;

6. curăţăm gogoşarii;



7. spălăm foarte bine morcovii, cepele şi gogoşarii;


8. tăiem mărunt morcovii;

9. tocăm morcovii cu maşina de tocat;

10. strecurăm de zeamă morcovii tocaţi şi îi punem separat;


11. tăiem mărunt cepele;

12. tocăm cepele cu maşina de tocat;

13. strecurăm de zeamă cepele tocate şi le punem separat;



14. tăiem mărunt gogoşarii;

15. tocăm gogoşarii cu maşina de tocat;

16. strecurăm de zeamă gogoşarii tocaţi şi îi punem separat;


17. pregătim 3 cratiţe cu ulei pentru călirea legumelor;

18. în prima cratiţă călim morcovii tocaţi, amestecând continuu să nu se ardă;

19. în a doua cratiţă călim cepele tocate, amestecând continuu să nu se ardă;

20. în a treia cratiţă călim gogoşarii tocaţi, amestecând continuu să nu se ardă;


20. pregătim o oală mare în care vom fierbe zacusca;



21. punem în oală vinetele tocate;

22. punem în oală morcovii căliţi;

23. punem în oală ceapa călită;

24. punem în oală gogoşarii căliţi;


25. adaugăm 1 cană de ulei:

26. adăugăm sucul de roşii;

27. adăugăm piperul boabe;

28. adăugăm foile de dafin;



29. adăugăm sarea, dar treptat şi cu atenţie;

– întotdeauna gustaţi pentru că se mai sărează şi în timp ce fierbe.


30. punem sub oală o tablă metalică pentru a dispersa flacăra şi a nu se lipi zacusca;


31. punem oala la foc minim;

32. lăsăm să fiarbă minim 2 ore;

33. amestecăm în oală din 10 în 10 minute;



34. punem într-o farfurie 3 linguri de zacuscă şi plicul de conservant;

35. amestecăm bine conservantul în farfurie, turnăm farfuria în oală şi amestecăm bine totul;


36. pregătim borcanele;

37. punem câte 1 cuţit sub borcane pentru a nu se sparge cu zacusca fierbinte;

38. turnăm zacusca în borcane;



39. pregătim o cratiţă în care încingem restul de ulei;

40. punem în fiecare borcan câte o lingură de ulei să acopere bine zacusca;

41. închidem capacele;


42. punem borcanele cu zacuscă de vinete într-o pătură la răcire lentă;

43. a doua zi, le scoatem din pătură şi le depozităm în cămară.

Poftă bună!



Aşa arată zacusca de vinete conservată în borcan

Zacuscă de vinete


II. Ce se mai poate adăuga în zacuscă


Pe lângă principalele ingrediente ce compun reţeta de bază, vinete, gogoșari și ceapă, după preferinţe mai putem adăuga:

a) roșii;

b) morcovi;

c) fasole;

d) ciuperci;

e) dovlecei etc.


Putem avea astfel o varietate de gusturi diferite, fiecare zacuscă gătită cu adaosuri obţinând un gust combinat.




Zacuscă de vinete publicat: 2024-08-27T11:29:34+02:00, actualizat: 2024-08-27T12:22:59+02:00 by Reţete începători