Zacuscă de vinete

Toată iarna copilul şi soţul meu mănâncă zacuscă, de aceea o fac negreşit în fiecare an. Întotdeauna fac zacusca pe la începutul anului şcolar şi anume atunci când legumele se mai ieftinesc.

La început am fost reticentă, nu este o reţetă foarte grea dar ai nevoie de o zi întreagă. Bineînţeles, tot soacra mea poartă vina şi pentru această reţetă.

Reţeta Zacuscă de vinete

1. Ingrediente

– 1 kg morcovi
– 5 kg vinete
– 5 kg gogoşari
– 1 l suc de roşii
– 1 l ulei
– 1 plic piper boabe
– 2 linguri de sare
– 3-4 foi de dafin
– 1 kg de ceapă
– 1 plic conservant.

2. Zacuscă de vinete – Mod de preparare

Primul lucru de care mă apuc este coptul vinetelor, iar ca treaba să meargă mai repede le bag într-o tavă la cuptor. După ce le coc, le curăţ de coajă.

Imediat mă apuc de curăţatul morcovilor, cepelor şi gogoşarilor. Le spăl foarte bine şi le tai mărunţel pentru a putea fi date prin maşina de tocat. Aici intervine şi soţul meu, pregăteşte maşina de tocat şi toacă pe rând, cepele, morcovii şi gogoşarii.

Eu pregătesc 3 cratiţe cu ulei în care călesc legumele date prin maşina de tocat, după ce le-am strecurat în prealabil de zeamă, amestecând continu să nu se ardă.

După călirea acestora, am o oală mare în care pun: ceapa, morcovii, gogoşarii, vinetele, 1 cană de ulei, sucul de roşii, piperul boabe, foile de dafin.

Atenţie la sare! Întotdeauna gustaţi pentru că se mai sărează şi în timp ce fierbe.

Sub oală punem o tablă metalică pentru a nu se lipi zacusca.

Se pune la fiert la foc minim, se amestecă din 10 în 10 minute, se lăsă la fiert minim 2 ore.

Într-o farfurie punem 3 linguri de zacuscă şi plicul de conservant, amestecăm bine şi turnăm în oală.

Între timp pregătim borcanele, le spălăm si le ştergem. Când am terminat şi pregătirea borcanelor, turnăm în ele zacusca.

Zacuscă de vinete

Pentru că zacusca se toarnă fierbinte, trebuie să punem câte 1 cuţit sub borcane pentru a nu se sparge.

Când am terminat de pus toată zacusca în borcane, pregătim o cratiţă în care încingem restul de ulei şi punem în fiecare borcan câte o lingură de ulei deasupra.

Închidem capacele, apoi borcanele cu zacuscă de vinete le punem temporar într-o pătură la răcit. Le lăsăm până a doua zi când le vom depozita în cămară. Poftă bună!

Ce se mai poate adăuga în zacuscă

Pe lângă principalele ingrediente ce compun reţeta de bază, vinete, gogoșari și ceapă, mai pot fi adăugate după preferinţe: roșii, morcovi, fasole, ciuperci, dovlecei etc., rezultând astfel o varietate de gusturi diferite, fiecare zacuscă gătită cu adaosuri obţinând un gust combinat.



Zacuscă de vinete publicat: 2022-10-01T11:29:34+03:00, actualizat: 2022-10-01T12:09:40+03:00 by Reţete începători