Facem ce facem şi tot cu gândul la sarmale ajungem, însă este bine că avem soluţii pentru a le alterna.
De exemplu, haideţi să vedem astăzi varianta de sărmăluţe în foi de viţă.
Este o reţetă uşoară, iar mâncarea are faima de a nu fi grea pentru stomac.
Sărmalele în foi de viţă au un gust acrişor, ideal de făcut atunci când viţa de vie are frunze proaspete.
Acestea se pot pregăti însă şi cu pachete din congelator, grupate câte 45 de foi, 20-25 pentru sarmale, iar restul pentru tocat.
Sărmalele în foi de viţă se pot servi cu smântână sau iaurt.
I. Reţeta Sărmăluţe în foi de viţă
1. Ingrediente
a) 40 foi de viţă de vie;
b) 500 g carne de porc tocată;
c) 100 g orez;
d) 2 cepe mici;
e) 3 linguri bulion;
f) 2 linguriţe făină;
g) 2 linguri ulei;
h) sare de lămâie sau 1 cană de borş;
i) mărar;
j) sare, piper;
k) 1 cutie smântână sau iaurt.
2. Sărmăluţe în foi de viţă – Mod de preparare
1. curăţăm şi spălăm orezul;
2. punem orezul peste carne;
3. amestecăm totul omogen;
4. curăţăm şi tăiem ceapa mărunt;
5. călim ceapa la foc mic;
6. adăugăm ceapa călită peste carne;
7. adăugăm peste carne o lingură de bulion;
8. adăugăm sare şi piper după gust;
9. amestecăm totul bine;
10. luăm cam 2 linguriţe din amestecul de carne şi le înfăşurăm într-o foaie de viţă;
11. rulăm foaia uniform şi o îndoim bine la capete ca să nu se desfacă;
12. repetăm aceşti paşi până ies aproximativ 20 de sărmăluţe;
13. tocăm mărunt restul de 20 de foi de viţă (ca nişte tăiţei);
– vom avea astfel şi tocătură de foi de viţă lângă sarmale.
14. pregătim o cratiţă;
15. formăm pe fundul cratiţei un pat din viţa tocată mărunt;
16. adăugăm pe acest pat sărmăluţele;
17. turnăm 2-3 căni de apă;
18. punem cratiţa la foc mic şi o lăsăm cam o jumătate de oră să fiarbă;
19. pregătim o altă cratiţă;
20. punem 1 lingură de făină;
21. punem 1 lingură de ulei;
22. punem 1 lingură de bulion;
23. facem un rântaş;
24. adăugăm rântaşul peste sărmăluţele care fierb;
25. mai lăsăm totul la fiert încă 5-10 minute;
26. la final adăugăm sarea de lămâie sau borşul;
– gustăm să nu fie sosul prea acru;
27. presărăm puţin mărar tocat.
Atenţie!
Borşul se pune întotdeauna la sfârşit, în caz contrar frunza de viţă se întăreşte şi devine neplăcută la mâncat.
Sărmăluţele în foi de viţă se pot servi atât simple, cât şi cu smântână sau iaurt.
Poftă bună!