Sărmăluţe în foi de viţă

Facem ce facem şi tot cu gândul la sarmale ajungem, însă este bine că avem soluţii pentru a le alterna. De exemplu, haideţi să vedem astăzi varianta de sărmăluţe în foi de viţă. Este o reţetă uşoară, iar mâncarea are faima de a nu fi grea pentru stomac.

Sărmalele în foi de viţă au un gust acrişor, ideal de făcut atunci când viţa de vie are frunze proaspete. Acestea se pot pregăti însă şi cu pachete din congelator, grupate câte 45 de foi, 20-25 pentru sarmale, iar restul pentru tocat. Acestea se pot servi cu smântână sau iaurt.

Ingrediente

– 40 foi de viţă
– 500 gr. carne de porc tocată
– 100 gr. orez
– 2 cepe mici
– 3 linguri de bulion
– 2 linguriţe de făină
– 2 linguri de ulei
– sare de lămâie sau 1 cană de borş
– sare, piper, mărar
– 1 cutie smântână sau iaurt.

Sărmăluţe în foi de viţă – Mod de preparare

Se curăţă şi se spală orezul. Se curăţă ceapa, se taie mărunt şi se căleşte la foc mic. Se pune orezul peste carne şi se amestecă omogen. Peste această compoziţie se adaugă ceapa calită, o lingură de bulion şi se condimentează după gust cu sare şi piper. Totul se amestecă bine şi se trece la înfăşurarea sarmalelor.

Se iau 2 linguriţe din amestecul de carne şi se înfăşoară în foaia de viţă, se rulează şi se îndoaie bine la capete ca să nu se desfacă. La aceste cantităţi ies aproximativ 20 de sărmăluţe. Restul de 20 de foi de viţă se toacă mărunt ca nişte tăiţei pentru a avea şi tocătură de foi de viţă lângă sarmale.

Sărmăluţe în foi de viţă

Se ia o cratiţă şi se formează pe fundul ei un pat din viţa tocată mărunt. Peste el se adaugă sărmăluţele, 2-3 căni de apă şi se pune cratiţa la foc mic. Se lasă cam o jumătate de oră să fiarbă.

În altă cratiţă se face un rântaş cu 1 lingură de făină, 1 lingură de ulei şi 1 lingură de bulion. Se adaugă rântaşul peste sărmăluţele care fierb şi se mai lasă la fiert 5-10 minute. La final se adaugă sarea de lămâie sau borşul, gustând să nu fie sosul prea acru, apoi se presară puţin mărar tocat. Atenţie! borşul se pune întotdeauna la sfârşit, în caz contrar frunza de viţă se întăreşte şi devine neplăcută la mâncat. Sărmăluţele în foi de viţă se pot servi atât simple, cât şi cu smântână sau iaurt.



Sărmăluţe în foi de viţă publicat: 2018-06-03T09:52:57+03:00, actualizat: 2018-06-03T10:31:32+03:00 by Reţete începători