Când bunica spune „iarăşi fac Gomboţ”, toata casa este fericită! Încep negocierile cu bucătarul pentru numărul de gomboţi per căciulă, se discută despre cantitatea îndestulătoare a pesmetului, despre gradul de prăjire şi culoarea optimă a pesmetului, despre zahărul suficient adăugat în pesmet, despre prunele care trebuie sa fie mari şi zemoase, ce să mai vorbim… toată lumea este specialistă!
Reţeta Gomboţi (găluşte cu prune)
Ne vom furişa rapid în bucătărie pentru a vedea ce trebuie să facă bunica pentru a mulţumi toţi aceşti „specialişti” pofticioşi…
1. Ingrediente
– 1/4 kg cartofi
– 600 grame făină
– 1 ou
– 1/2 cană zahăr
– 1 cană pesmet
– 1 kg prune.
2. Gomboţi – Mod de preparare
Prepararea Găluştelor
Pentru a prepara mult doritele găluşte cu prune vom fierbe mai întâi cartofii într-un vas. După fierbere, curăţăm cartofii şi îi pisăm cu furculiţa. Peste cartofii pisaţi punem oul şi făina, apoi amestecăm totul până obţinem o cocă.
Coca astfel obţinută se întinde pentru a face un blat. Tăiem blatul în bucăţele cât mai egale, iar pe mijlocul fiecărei bucăţi delimitate aşezăm căte o prună. Prunele adăugate trebuie să aibă sâmburele scos şi să fie umplute cu zahăr. La final, fiecare bucată de cocă se va modela în jurul prunei astfel încât să obţinem gomboţi în formă sferică.
Prepararea Pesmetului
Pesmetul se prepară foarte simplu într-o tigaie, adăugând mai întâi o lingură de ulei, apoi cantitatea dorită de pesmet (pâine uscată şi măcinată). Cu o lingură de lemn se amestecă continuu la foc mic, pentru prăjirea uniformă şi aducerea la culoarea dorită. La final pesmetul se amestecă cu zahăr.
Fierberea Galuştelor şi Tăvălirea prin Pesmet
Umplem o cratiţă până la jumătate cu apă, adăugăm puţină sare şi o punem la fiert. Introducem găluştele şi le ţinem la fiert câteva minute, apoi le scoatem şi le tăvălim prin pesmetul amestecat cu zahăr. Poftă bună!