Măcinici (Mucenici)

În fiecare an pregătim cu mare nerăbdare tradiţionalul desert numit măcinici sau mucenici.

Este nevoie de câteva porţii zdravene de măcinici pentru a sătura pe toată lumea, indiferent de vârstă!



Iată o reţetă de măcinici, simplă şi delicioasă.


I. Reţeta Măcinici

Reţeta mucenici fierţi, reţeta măcinici fierţi.


1. Ingrediente

a) 200 g măcinici;

b) 200 g nuci;

c) 5 linguri zahăr;

d) 1 lămâie;



e) 1 linguriţă scorţişoară;

f) 1 linguriță esență de vanilie;

g) 1 linguriță esență de rom;

h) 1 vârf cuţit sare;

i) 2 litri apă.


2. Măcinici – Mod de preparare


1. pregătim o oală pentru fiert;

2. turnăm apa;



3. adăugăm zahărul;

4. adăugăm sarea;

5. punem oala la fiert;


6. când fierbe apa dăm focul mic;

7. adăugăm măcinicii;

8. mai fierbem totul 10 minute;

9. oprim focul;



10. radem coaja de la lămâie;

11. adăugăm în oală coaja de lămâie;


12. mărunţim bine nucile;

– pentru persoanele mai în vârstă le putem pisa de tot ca să nu râmână bucăţele.

13. adăugăm în oală nuca mărunţită;


14. adăugăm scorţişoara;



15. adăugăm esență de vanilie;

16. adăugăm esență de rom;

17. amestecăm totul încet, fără a sfărâma măcinicii;

18. punem oala cu măcinici la răcit;


19. servim măcinicii în farfurii/castroane;

20. deasupra putem presăra scorţişoară, nuci pisate, coajă de lămâie, după preferinţe.

Poftă bună!



Aşa arată Măcinicii fierţi

Aşa arată Măcinicii fierţi




Măcinici (Mucenici) publicat: 2024-03-09T15:45:27+02:00, actualizat: 2024-03-09T16:01:21+02:00 by Reţete începători