Prăjitură cu lămâie (Citromos tészta)

Revenim cu ceva dulceacrişor, o prăjitură pe care o declarăm de fiecare dată preferata tuturor datorită gustului său deosebit.

Vă voi dezvălui din start secretul acestei prăjituri şi anume faptul că gustul magic este dat de contradicţia dintre gustul caiselor şi cel al lămâii.

Este adevărat, prăjitura este un pic mai pretenţioasă însă de fiecare dată când o fac primesc numai laude!

Reţeta Prăjitură cu lămâie (Citromos tészta)

1. Ingrediente pentru foi

– 1 kg. făină
– 150 gr. zahăr
– 150 gr. untură
– 1 plic de amoniac
– 1/2 cană de lapte
– 2 ouă
– 1 borcan gem de caise.

2. Ingrediente pentru cremă

– 200 gr. unt
– 200 gr. zahăr farin
– 1 lămâie.

3. Igrediente pentru glazură

– 1 albuş
– 100 gr. zahăr pudră

4. Prăjitură cu lămâie (Citromos tészta) – Mod de preparare

Coca

Vom pregăti mai întâi coca. Într-un castron punem laptele şi amoniacul, apoi adăugăm toate ingredientele pentru foi şi le amestecăm.

Coca astfel obţinută o vom împărţi în 4 părţi egale.

Foile

Eu am o tavă de dimensiuni medii şi m-am obişnuit să fac foile întinzându-le pe rând pe fundul ei.

Înainte de a băga fiecare foaie în cuptor o înţepăm cu o furculiţă. Timpul de coacere este de aproximativ 5-10 minute.

Crema

Continuăm între timp cu crema. Răzuim mai întăi separat lămâia. Adăugăm şi frecăm zahărul şi untul, apoi punem coaja şi zeama de la lămâie (picătură cu picătură ca să nu se taie crema).

Crema o vom  împărţi la final în trei părţi.

Glazura

Glazura se face simplu, omogenizând un albuş de ou cu cele 100 de grame de zahăr farin până ce aceasta se întăreşte.

Prajitura-cu-lamaie

Finalizarea prăjiturii

Luăm prima foaie şi o aşezăm pe un fund de bucătărie, punem 2 linguri din borcanul de gem de caise şi adăugăm o parte de cremă, apoi repetăm paşii până ajungem la ultima foaie.

Uneori am amestecat crema cu gemul, alteori am pus trei straturi separate (unul de gem şi două de cremă), după preferinţe.

Când prăjitura cu lămâie (Citromos tészta) s-a răcit, adăugăm şi întindem uşor glazura pe suprafaţa prăjiturii. Poftă bună!


Prăjitură cu lămâie (Citromos tészta) publicat: 2022-06-04T07:47:59+03:00, actualizat: 2022-06-04T08:52:05+03:00 by Reţete începători