Prăjitură cu lămâie (citromos tészta)

Revenim cu ceva dulce-acrişor, o prăjitură pe care o declarăm de fiecare dată “preferata tuturor” datorită gustului său deosebit. Vă voi dezvălui din start secretul acestei prăjituri şi anume faptul că gustul magic este dat de contradicţia dintre gustul caiselor şi cel al lămâii. Este adevărat, prăjitura este un pic mai pretenţioasă însă de fiecare dată când o fac primesc numai laude!

Ingrediente pentru foi

– 1 kg. faină
– 150 gr. zahăr
– 150 gr. untură
– 1 plic de amoniac
– 1/2 cană de lapte
– 2 ouă
– 1 borcan gem de caise

Ingrediente pentru cremă

– 200 gr. unt
– 200 gr. zahăr farin
– 1 lămâie

Igrediente pentru glazură

– 1 albuş
– 100 gr. zahăr pudră

Vom pregăti mai întâi foile. În lapte punem amoniacul, apoi amestecăm într-un castron toate ingredientele pentru foi. Coca astfel obţinută o vom împărţi în 4 părţi egale. Eu am o tavă de dimensiuni medii şi m-am obişnuit să fac foile întinzându-le pe rând pe fundul ei. Înainte de a băga fiecare foaie în cuptor o înţepăm cu o furculiţă. Timpul de coacere este de aproximativ 5-10 minute.

Continuăm între timp cu crema. Răzuim mai întăi separat lămâia. Adăugăm şi frecăm zahărul şi untul, apoi punem coaja şi zeama de la lămâie (picătură cu picătură ca să nu se taie crema). Crema o vom  împărţi la final în trei părţi.

Glazura se face simplu, omogenizând un albuş de ou cu cele 100 de grame de zahăr farin până ce acesta se întăreşte.

Prajitura-cu-lamaie

Pentru finalizarea prăjiturii: luăm prima foaie şi o aşezăm pe un fund de bucătărie, punem 2 linguri din borcanul de gem şi adăugăm o parte de cremă, apoi repetăm paşii până ajungem la ultima foaie. Uneori am amestecat crema cu gemul, alteori am pus trei straturi separate (unul de gem şi două de cremă), după preferinţe. Când prăjitura s-a răcit, adăugăm şi întindem uşor glazura pe suprafaţa prăjiturii.


Prăjitură cu lămâie (citromos tészta) publicat: 2015-10-24T09:47:59+03:00, actualizat: 2017-01-02T19:39:39+02:00 by Reţete începători