Prăjitură cu lămâie (Citromos tészta)

Revenim cu ceva dulceacrişor, o prăjitură pe care o declarăm de fiecare dată preferata tuturor datorită gustului său deosebit.



Vă voi dezvălui din start secretul acestei prăjituri şi anume faptul că gustul magic este dat de contradicţia dintre gustul caiselor şi cel al lămâii.

Este adevărat, prăjitura este un pic mai pretenţioasă însă de fiecare dată când o fac primesc numai laude!


I. Reţeta Prăjitură cu lămâie (Citromos tészta)


1. Ingrediente pentru foi

a) 1/2 cană lapte;

b) 1 plic amoniac;

c) 1 kg făină;



d) 150 g zahăr;

e) 150 g untură;

f) 2 ouă;


g) 1 borcan gem de caise.


2. Ingrediente pentru cremă

a) 200 g unt;

b) 200 g zahăr farin;

c) 1 lămâie.



3. Igrediente pentru glazură

a) 1 albuş;

b) 100 g zahăr pudră.


4. Prăjitură cu lămâie – Mod de preparare


4.1. Coca

1. pregătim un castron;

2. turnăm laptele;

3. punem amoniacul;



4. adăugăm toate ingredientele pentru foi;

5. amestecăm totul până obţinem coca;

6. împărţim coca în 4 părţi egale.


4.2. Foile

1. luam o tavă de dimensiuni medii;

2. întindem o cocă sub formă de foaie pe fundul ei;

3. înţepăm foaia pe alocuri cu furculiţa;



4. băgăm tava cu foaia în cuptor;

5. coacem foaia timp de aproximativ 5-10 minute;


6. repetăm operaţiile până coacem toate foile.


4.3. Crema

1. răzuim separat lămâia;


2. pregătim un castron;

3. turnăm zahărul;

4. adăugăm untul;



5. le amestecăm şi le frecăm bine;

6. punem coaja şi zeama de lămâie (picătură cu picătură ca să nu se taie crema) şi amestecăm;

7. împărţim la final crema în 3 părţi egale.


4.4. Glazura

1. pregătim un castron;

2. turnăm albuşul de ou;

3. adăugăm zahărul farin;

4. omogenizăm bine până se întăreşte.



4.5. Finalizarea prăjiturii

1. aşezăm prima foaie pe un fund de bucătărie;


2. întindem pe foaie 2 linguri de gem de caise;

3. adăugăm o parte de cremă;

* putem amesteca uniform crema cu gemul;

* putem pune între foi straturi diferite: unul de gem şi două de cremă.



4. repetăm paşii până ajungem la ultima foaie;


5. aşteptăm să se răcească bine prăjitura;

6. la final întindem uşor glazura pe suprafaţa prăjiturii;

7. punem prăjitura cu lămâie la rece;

8. o servim tăiată în dreptunghiuri mici şi apetisante.

Poftă bună!



Aşa arată prăjitura cu lămâie (citromos tészta)

Prăjitură cu lămâie (Citromos tészta)


Etichete (EU)

– Prăjitură cu lămâie.

– Citromos tészta.




Prăjitură cu lămâie (Citromos tészta) publicat: 2025-01-15T08:47:59+02:00, actualizat: 2025-01-15T09:39:56+02:00 by Reţete începători