Coliva este elementul principal şi absolut necesar pentru pomenirea celor decedaţi. Coliva, făcută din grâu fiert, îndulcită cu miere sau cu zahăr, închipuie însuşi trupul mortului, deoarece hrana principală a trupului omenesc este grâul (din care se face pâinea).
Dulciurile și ingredientele care intră în compoziția colivei reprezintă virtuțile sfinților sau ale răposaților pomeniți ori dulceața vieții celei veșnice pe care nădăjduim că a dobândit-o mortul.
Coliva se face la parastase (termene de pomenire: la 40 de zile, 3 luni, 6 şi 9 luni şi la un an de la deces, apoi în fiecare an, până la 7 ani), la înmormântări şi la sâmbetele morţilor din calendar. Nu se face greu, iar dacă respectaţi următoarele sfaturi, nu veţi da greş.
Ingrediente
– 2 kg arpacaş
– 7 l apă
– 1 praf de sare (1 lingiuriţă cu vârf)
– 450 grame de biscuiţi
– 400 grame nuci (pisate cu făcăleţul; nu se dau prin maşina de tocat!)
– 6 plicuri zahăr vanilat
– 400 grame zahăr farin
– esenţă de vanilie
– 2 esenţe de rom (se pune cu picătura şi se gustă)
– coaja rasă de la 4 lămâi (se pune doar coaja galbenă; evităm coaja albă pt. că dă un gust amar colivei)
– 800 grame zahăr.
Colivă – Mod de preparare
În primul rând se curăţă arpacaşul apoi se spală în nouă ape, numite nouă cete îngereşti. În cea de-a zecea apă se pune la foc. Aprindem o lumânare şi închinăm coliva (se face de trei ori cruce şi se spune AMIN).
Întotdeauna când fierbem coliva, trebuie să punem o tabliţă sub oală, ca să nu se ardă, şi dăm la foc mic. Cât timp fierbe nu o lăsăm nesupravegheată. Dacă se întâmplă să rămână fără apă la fiert, se pune doar apă clocotită.
Încercăm din când în când bobul de arpacaş. Când acesta este fiert, adăugăm zahărul şi gustăm mereu. Dacă preferaţi coliva mai dulce, mai puteţi adăuga încă 200 grame zahăr, depinde de preferinţele fiecăruia. Ideal este ca ori de câte ori adăugăm un ingredient să gustăm cu atenţie compoziţia.
Pregătim din timp un prosop nefolosit. Cand arpacaşul s-a fiert, umezim prosopul, dăm oala în care a fiert arpacaşul la rece, o acoperim cu acest prosop umed şi punem un capac peste prosop. Lăsăm aşa oala până dimineţa. Ca să meargă treaba bine, pregătim încă de seara toate ingredientele care ne sunt necesare dimineaţa: se dau prin maşina de tocat biscuiţii, se macină nuca şi se răzuiesc lămâile. Dimineaţa toate vor fi la îndemână şi nu ne ocupa decât cu: amestecatul colivei, potrivirea gustului şi ornarea farfuriilor.
Dimineaţa amestecăm arpacaşul şi adăugăm: coaja de la lămâi, zahărul vanilat, esenţele şi nuca măcinată. Gustăm preparatul şi pregătim platourile. Punem coliva în platouri, o netezim şi cernem deasupra biscuiţii macinaţi în prealabil. După aceea sităm zahărul farin pe toată suprafaţa şi ornăm coliva după preferinţele fiecăruia cu: nuci întregi, bomboane, ciocolată, cacao etc.