Salată de Boeuf (fără carne)

Şi acum preferata mea, un aperitiv ce completează mesele festive ale tuturor românilor, Salata de Boeuf!

Deşi denumirea conţine boeuf, reţeta aceasta se face fără carne, deoarece adesea consumăm salata alături de diverse grătare şi fripturi, iar în aceste cazuri nu-şi mai are rostul carnea şi în salată.

Reţeta Salată de Boeuf (fără carne)

1. Ingrediente

– 1/2 kg. morcov
– 5 cartofi
– 1 cutie mazăre
– 3 castraveţi acri
– 1 ou fiert
– 2 ouă nefierte
– 2 pahare ulei
– 2 linguri de muştar
– câteva măsline.

2. MaionezăMod de preparare

Gălbenuşul fiert şi cele 2 gălbenuşuri nefierte se amestecă cu un praf de sare şi 2 linguri de muştar. Treptat se adaugă uleiul, picătură cu picătură.

Compoziţia trebuie amestecată încet şi cu grijă pentru a nu tăia maioneza.

* Dacă totuşi se întâmplă acest lucru, adăugaţi 1 picătură de zeamă de lâmăie.

3. Salată de Boeuf (fără carne)Mod de preparare

Se fierb morcovii, cartofii, apoi se taie mărunt după ce s-au fiert.

Într-un castron se pun toate legumele şi se amestecă cu o lingură, cu grijă pentru a nu le strivi.

Într-un platou întindem amestecul de legume şi îl aranjăm pentru a lua forma unui tort.

Salată de Boeuf (fără carne) (1)

Deasupra punem maioneza şi o întindem uniform pe toată suprafaţa salatei.

Salată de Boeuf (fără carne) (2)

La final, ornăm salata cu albuşul fiert rămas de la maioneză, cu feliuţe de castraveţi sau gogoşari muraţi, măsline etc., apoi o introducem în frigider pentru a o servi rece. Poftă bună!

Istoricul salatei de boeuf

Nu multă lume ştie probabil că salata de boeuf nu este o mancare inventată de români…

Salata de boeuf provine din Rusia, unde a fost preparată pentru prima dată de bucătarul belgian Lucien Olivier, în anul 1860, la unul dintre cele mai mari şi renumite restaurante din Moscova, restaurantul Ermitaj.

Rețeta originală a platoului de salată rusească (Olivier) cuprindea delicatese scumpe precum carne de vânat, raci etc. Aşa cum bănuiţi desigur, reţeta a fost păstrată secretă şi s-a pierdut odată cu închiderea restaurantului în anul 1905.

Salata cunoscută azi la noi ca Salată de boeuf, deşi are reţeta schimbată şi foarte variată conform gastronomiei regionale, a devenit o mâncare tradiţională foarte apreciată de români.



Salată de Boeuf (fără carne) publicat: 2022-12-20T15:12:39+02:00, actualizat: 2023-01-12T09:17:15+02:00 by Reţete începători