Salată de Boeuf (fără carne)

Şi acum preferata mea, un aperitiv ce completează mesele festive ale tuturor românilor, Salata de Boeuf!

Ingrediente

– 1/2 kg. morcov
– 5 cartofi
– 1 cutie mazăre
– 3 castraveţi acri
– 1 ou fiert
– 2 ouă nefierte
– 2 pahare ulei
– 2 linguri de muştar
– câteva măsline

Salată de Boeuf (fără carne)

Se fierb morcovii, cartofii, apoi se taie mărunt după ce s-au fiert.

Într-un castron se pun toate legumele şi se amestecă cu o lingură, cu grijă pentru a nu le strivi.

Maioneză – Mod de preparare

Gălbenusul fiert şi cele 2 gălbenuşuri nefierte se amestecă cu un praf de sare şi 2 linguri de muştar. Treptat se adaugă uleiul, picătură cu picătură.

Compoziţia trebuie amestecată încet şi cu grijă pentru a nu tăia maioneza.

* Dacă totuşi se întamplă acest lucru, adăugaţi 1 picătură de zeamă de lâmăie.

Salată de Boeuf 1

Într-un platou întindem amestecul de legume şi îl aranjăm pentru a lua forma unui tort.

Deasupra punem maioneza şi o întindem uniform pe toată suprafaţa salatei.

Salată de Boeuf 2

La final, ornăm salata cu albuşul fiert rămas de la maioneză, cu feliuţe de castraveţi sau gogoşari muraţi, măsline etc., apoi o introducem în frigider pentru a o servi rece.

Istoricul salatei de boeuf

Nu multă lume ştie probabil că salata de boeuf nu este o mancare inventată de români…

Salata de boeuf provine din Rusia, unde a fost preparată pentru prima dată de bucătarul belgian Lucien Olivier, în anul 1860, la unul dintre cele mai mari şi renumite restaurante din Moscova, restaurantul Ermitaj.

Rețeta originală a platoului de salată rusească (Olivier) cuprindea delicatese scumpe precum carne de vânat, raci etc. Aşa cum bănuiţi desigur, reţeta a fost păstrată secretă şi s-a pierdut odată cu închiderea restaurantului în anul 1905.

Salata cunoscută azi la noi ca Salată de boeuf, deşi are reţeta schimbată şi foarte variată conform gastronomiei regionale, a devenit o mâncare tradiţională foarte apreciată de români.

Salată de Boeuf (fără carne) publicat: 2016-12-23T15:12:39+00:00, actualizat: 2017-01-02T19:39:39+00:00 by Reţete începători