Şi acum preferata mea, un aperitiv ce completează mesele festive ale tuturor românilor, Salata de Boeuf!
Deşi denumirea conţine boeuf, reţeta aceasta se face şi fără carne, deoarece adesea consumăm salata alături de diverse grătare şi fripturi, iar în aceste cazuri nu-şi mai are rostul carnea şi în salată.
I. Reţeta Salată de Boeuf (fără carne)
1. Ingrediente
a) 5 cartofi;
b) 1 cutie mazăre;
c) 1/2 kg. morcov;
d) 3 castraveţi acri;
e) 1 ou fiert;
f) 2 ouă nefierte;
g) 2 pahare ulei;
h) 2 linguri de muştar;
i) câteva măsline;
j) sare.
2. Maioneză – Mod de preparare
1. fierbem 1 ou;
2. pregătim un castron pentru maioneză;
3. punem în castron gălbenuşul fiert;
4. punem cele 2 gălbenuşuri nefierte;
5. punem un praf de sare;
6. punem 2 linguri de muştar;
7. amestecăm încet totul în castron;
8. adăugăm treptat uleiul, picătură cu picătură;
9. amestecăm încet şi cu grijă pentru a nu se tăia maioneza.
– dacă totuşi se întâmplă acest lucru, adăugaţi 1 picătură de zeamă de lâmăie.
3. Salată de Boeuf (fără carne) – Mod de preparare
1. fierbem morcovii şi cartofii;
2. după ce s-au fiert, tăiem mărunt morcovii şi cartofii;
3. pregătim un castron pentru amestecarea legumelor;
4. punem pe rând toate legumele în castron;
5. amestecăm cu o lingură legumele, cu grijă pentru a nu le strivi;
6. pregătim un platou pentru salata de boeuf;
7. întindem amestecul de legume pe platou şi îl aranjăm pentru a lua forma unui tort;
8. punem maioneza şi o întindem uniform pe toată suprafaţa salatei;
9. ornăm salata cu albuşul fiert rămas de la maioneză;
10. ornăm salata cu feliuţe de castraveţi sau gogoşari muraţi, măsline etc.;
11. punem salata de boeuf în frigider pentru a o servi rece.
Poftă bună!
Aşa arată salata de boeuf ornată
II. Istoricul salatei de boeuf
Nu multă lume ştie probabil că salata de boeuf nu este o mancare inventată de români.
Salata de boeuf provine din Rusia, unde a fost preparată pentru prima dată de bucătarul belgian Lucien Olivier.
Lansarea preparatului a avut loc în anul 1860, la unul dintre cele mai mari şi renumite restaurante din Moscova, restaurantul Ermitaj.
Rețeta originală a platoului de salată rusească (Olivier) cuprindea delicatese scumpe precum:
a) carne de vânat;
b) raci etc.
Aşa cum bănuiţi desigur, reţeta a fost păstrată secretă şi s-a pierdut odată cu închiderea restaurantului în anul 1905.
Salata cunoscută azi la noi ca salată de boeuf, deşi are reţeta schimbată şi foarte variată conform gastronomiei regionale, a devenit o mâncare tradiţională foarte apreciată de români.