Hamsiile prăjite sunt o delicatesă!
Pentru ca rezultatul să fie satisfăcător însă, trebuie să avem grijă ca hamsiile:
a) să nu se lipească de tigaie;
b) se nu se sfărâme;
c) să arate bine estetic.
Iată o metodă de prăjire a hamsiilor care face minuni.
I. Reţeta Hamsii prăjite în mălai
1. Ingrediente
a) 250 g hamsii congelate (nesărate);
b) 1 cană mălai;
c) 1 cană ulei;
d) 1 lămâie;
e) 3-4 căţei usturoi;
f) sare;
g) * scobitori;
h) * şerveţele.
2. Hamsii prăjite în mălai – Mod de preparare
1. curăţăm hamsiile de intestine;
2. spălăm hamsiile sub jet de apă rece;
3. punem hamsiile într-o strecurătoare şi le lăsăm cam 10-15 minute;
4. într-o farfurie amestecăm mălaiul cu puţină sare;
– Atenţie! Dacă hamsiile sunt sărate, nu mai puneţi sare.
5. pregătim o cratiţă în care vom prăji hamsiile;
6. punem uleiul în cratiţă şi îl lăsăm să se încingă pe foc;
7. răsturnăm hamsiile din strecurătoare în amestecul de mălai şi sare;
8. tăvălim bine hamsiile prin amestec;
9. luăm o scobitoare şi înfigem în ea 5 hamsii;
– repetăm pasul până se termină hamsiile.
10. când uleiul este încins punem la prăjit hamsiile;
11. întoarcem hamsiile de pe o parte pe alta, până capătă o culoare aurie;
12. pregătim un platou şi punem pe el şerveţele;
13. când s-au prăjit hamsiile le punem pe şerveţele;
– facem acest lucru pentru a prelua din surplusul de ulei.
14. curăţăm usturoiul;
15. zdrobim usturoiul într-un castron de mujdei;
16. adăugăm puţină sare;
17. adăugăm ulei;
18. frecăm amestecul până devine alb;
19. turnăm puţină apă rece şi avem gata mujdeiul;
20. stoarcem lămâia într-un pahar;
21. punem hamsiile în farfurii;
22. ornăm farfuriile cu feliuţe de lămâie;
23. punem cu linguriţa mujdei şi/sau zeamă de lămâie peste hamsii.
– acestea se pun în funcţie de preferinţele fiecăruia.
Hamsiile prăjite în mălai se pot servi cu mămăliguţă.
Poftă bună!