Pască cu brânză de vaci în aluat de cozonac

Pasca este un preparat tradiţional ce nu lipseşte din meniul de Paşte. Din economie de timp, majoritatea gospodinelor preferă să o cumpere de-a gata, însă cu siguranţă aceasta nu se compară cu cea preparată în casă.

Haideţi să vedem o reţetă de pască cu brânză de vaci în aluat de cozonac, nu înainte de a menţiona că toate ingredientele folosite la prepararea aluatului trebuie să fie la temperatura camerei.

Reţeta Pască cu brânză de vaci în aluat de cozonac

1.1. Ingrediente pentru pască (aluat)

– 500 grame făină
– 150 grame zahăr
– 1 ceaşcă lapte
– 3 ouă
– 1/2 pacheţel drojdie
– 100 grame margarină
– 1 lingură ulei
– 1 praf sare.

1.2. Ingrediente pentru umplutură

– 500 grame brânză de vaci
– 3 ouă
– 100 grame zahăr
– 50 grame unt
– 40 grame făină
– esenţă de vanilie
– coajă de lămâie
– 25 grame stafide
– 1/2 linguriţă sare.

2. Pască cu brânză de vaci – Mod de preparare

2.1. Aluatul

Se face întâi o maia din: drojdie, 1 lingură de zahăr, 1 lingură de făină, 2-3 linguri lapte călduţ. Acestea se amestecă împreună şi se lăsă la crescut. Gălbenuşurile se pun într-un vas, se presară sarea, se lasă puţin, se adaugă zahărul şi se freacă spumă.

Făina proaspăt cernută se pune într-un vas mare (să existe loc şi pentru crescut), apoi adăugăm gălbenuşurile, albuşurile şi maiaua crescută, amestecând uşor cu lingura şi la final laptele călduţ, astfel încât să obţinem un aluat potrivit de tare.

Margarina o topim într-o cratiţă pe aragaz, apoi adăugăm câte puţin din margarina topită peste aluat şi incepem frământarea. Aluatul este gata când începe să facă băşici şi se desprinde uşor de pe mâini. Se acoperă vasul cu un prosop şi se lasă la crescut, ferit de curent.

După aproximativ o oră, aşezăm aluatul de cozonac în forma unsă cu unt.

Pască

2.2. Umplutura

Umplutura se pregăteşte astfel: se amestecă brânza cu unt şi zahăr, se adaugă ouăle pe rând, sarea, apoi făina, iar la final se pun: vanilia, coaja de lămâie şi stafidele spălate şi alese.

Turnăm umplutura în forma gata pregătită de noi, împăturim pasca peste marginea umpluturii şi ungem suprafeţele cu ou.

Se bagă forma la cuptor si se coace până capătă o nuanţă aurie. Poftă bună!

Sfat: Nu tăiaţi pasca până nu se răceşte.Pască cu brânză de vaci în aluat de cozonac publicat: 2023-04-15T08:34:16+03:00, actualizat: 2023-04-15T09:48:15+03:00 by Reţete începători