Ouăle umplute (cu sau fără pate de ficat) sunt un alt aperitiv pe care îl pregătesc la orice masă festivă, uşor de preparat şi care se consumă foarte repede.
Ouăle sunt cunoscute ca alimentul cu puţine calorii, sunt bogate în calciu şi au importante calităţi nutritive. Totuşi nu trebuie să abuzăm de acest aliment, pe săptămână ideal ar fi să mâncăm 2-3 ouă.
Reţeta Ouă umplute (cu sau fără pate de ficat)
1. Ingrediente
– 10 ouă
– 1 cub de unt
– 1 lingură de muştar
* opţional 200 gr. pate de ficat
– sare
– piper
– zeama de la 1 lămâie.
2. Ingrediente pentru maioneză
– 3 gălbenuşuri
– 300 ml. ulei
– 1 linguriţă de muştar
– 1 linguriţă de zeamă de lămâie
– sare
– piper.
3. Ouă umplute – Mod de preparare
Se fierb ouăle tari şi se pun în apă rece, pentru a putea fi curăţate uşor. Se taie pe lung sau pe lat, apoi tăiem capetele rotunjite un pic, pentru ca ele să fie stabile ca nişte păhărele.
Gălbenuşurile se trec prin sită ca să nu aibă cocoloaşe şi se amestecă cu unt, sare, piper şi lingura de muştar. Se freacă bine până obţinem o pastă. Opţional se poate adăuga în amestec şi pateul de ficat.
Pregătim maioneza: punem gălbenuşurile într-un castron, zeama de lămâie, un praf de sare şi le amestecăm cu o lingură de lemn sau mixer, apoi începem să turnăm uleiul picătură cu picătură, freacând continuu. Din când în când punem şi puţină zeamă de lămâie. Pentru reuşita unei maioneze perfecte, uleiul nu trebuie să fie foarte rece deoarece maioneza se poate tăia. Dacă maioneza este reuşită dar prea groasă, putem adăuga căteva picături de apă.
La final, pe un platou punem un pat de maioneză, punem ouăle şi le umplem cu pasta obţinută mai sus. Umplerea o putem face cu un dispozitiv cu piston sau cu ajutorul unei pungi tăiate la vârf. Ornăm apoi platoul cu ouă umplute cu felii de lămâie pe margine şi îl punem la rece. Poftă bună!