Krémes Tészta (Cremşnit, Cremeş)

Krémes Tészta (cremşnit, cremeş) este o prăjitură cu cremă delicioasă.

Aceasta a pătruns definitiv în tradiţia noastră fiind preparată de cel puţin 2 ori pe an.



Deşi este relativ firavă şi delicată (fapt pentru care cei ce o consumă pot fi văzuţi adesea atinşi de cremă pe degeţele…) prăjitura compensează prin faptul că este foarte delicioasă.

Aşadar, nu ne lăsăm nici anul acesta şi aşteptăm să-i vină rândul, iarăşi, pentru a o servi cu prima ocazie!


I. Reţeta Krémes Tészta (Cremşnit, Cremeş)


1. Ingrediente pentru cremă

a) 6 ouă;

b) 1 litru lapte;



c) 6 linguri zahăr;

d) 6 linguri făină.


1.1. Prepararea cremei

1. batem spumă albuşurile celor 6 ouă;


2. separat amestecăm gălbenuşurile şi zahărul;

3. separat amestecăm laptele şi făina;

4. amestecăm cele 2 compoziţii la foc mic până obţinem o pastă ceva mai tare;



5. când pasta s-a îngroşat suficient adăugăm albuşurile bătute spumă;

6. le amestecăm puţin până când se omogenizează;

7. punem crema la rece.


2. Ingrediente pentru foi

a) 300 g osânză (sau 250 g untură);

b) 1 ou;

c) 700 g făină;

d) 1 lingură ulei;



e) 1 lingură zahăr;

f) 1 lingură oţet;

g) 3 plicuri zahăr vanilat (care se vor presăra la final deasupra).


2.1. Prepararea foilor

1. amestecăm osânza cu 100 grame făină;

2. împărţim amestecul în 4 părţi egale;

3. le punem în frigider;



4. întindem cele 600 grame de făină rămasă;

5. adăugăm oul;

6. adăugăm uleiul:

7. adăugăm zahărul;

8. adăugăm oţetul;

9. le amestecăm până obţinem o cocă mai consistentă;

10. împărţim coca tot în 4 părţi egale;



11. întindem 1 parte de cocă:

12. adăugăm deasupra 1 parte din prima compoziţie (cea cu osânza);

13. o întindem şi pe aceasta pe întreaga suprafaţă;

14. împachetăm dinspre margini spre centru până obţinem o formă sferică;

15. o punem în frigider;


16. repetăm aceleaşi operaţii, pe rând pentru restul părţilor de cocă;



17. scoatem 1 sferă de cocă din frigider;

18. o întindem cu făcăleţul;

19. o împăturim până o aducem la forma sferică;

20. o introducem în frigider;


21. repetăm procedeul de 3 ori pentru fiecare sferă de cocă în parte;

– la intervale de 30 minute;

– – pentru a se obţine frăgezimea foilor;



22. pregătim tava pentru coacerea foilor;

– pentru coacere se va folosi un mod aparte de utilizare a tăvii, adică tava se va întoarce cu fundul în sus;

23. ungem cu ulei fundul exterior al tăvii;

24. întindem coca până acoperă complet suprafaţa dreaptă;

25. punem tava pregătită astfel în cuptor;

26. o ţinem în cuptor până la coacerea foii (în funcţie de cuptor şi preferinţe);



27. repetăm coacerea, în acelaşi mod pentru restul părţilor de cocă;

– vom obţine în final 4 foi de prăjitură uniforme şi egale.

28. lăsăm foile să se răcească;


29. punem 2 foi pe o suprafaţă dreaptă şi rigidă;

30. turnăm câte o jumătate din cremă pe fiecare foaie;

31. întindem crema uniform pe ambele foi;

cu grijă mare pentru că foile sunt foarte fragede.



32. punem celelalte 2 foi peste cremă;

– vom obţine în final 2 prăjituri separate.


33. presărăm zahărul vanilat pe deasupra;

34. tăiem foile în dreptunghiuri mai mici;

35. punem prăjiturile Krémes Tészta (Cremşnit, Cremeş) pe platouri;

36. punem platourile la rece.

Poftă bună!



Aşa arată prăjitura Krémes Tészta (Cremşnit, Cremeş)

Aşa arată prăjitura Krémes Tészta (Cremşnit, Cremeş)


II. Ştiaţi că…?


Prăjitura cu cremă, constituită banal din foi între care se află cremă, este foarte cunoscută la nivel internaţional!

Această prăjitură, în funcţie de versiune, regiune sau ţară, este cunoscută ca:

a) Prăjitură cu cremă;

b) Krémes Tészta;



c) Cremșnit;

d) Crempita;

e) Cremeschnitte;

f) Kremschnitte;

g) Tompouce;

h) Kremna rezina;

i) Kremówka;

j) Millefeuille;



k) Millefoglie;

l) Kremšnita;

m) Carré Glacé;

n) Milhojas;

o) Krémeš;

p) Napoleon;

r) Napoleonka;

s) Vanilla Slice etc.




Krémes Tészta (Cremşnit, Cremeş) publicat: 2024-12-13T09:43:14+02:00, actualizat: 2024-12-13T10:11:38+02:00 by Reţete începători