Krémes Tészta (Cremşnit, Cremeş)

Krémes Tészta (cremşnit, cremeş) este o prăjitură cu cremă delicioasă. Aceasta a pătruns definitiv în tradiţia noastră fiind preparată de cel puţin 2 ori pe an. Deşi este relativ firavă şi delicată (fapt pentru care cei ce o consumă pot fi văzuţi adesea atinşi de cremă pe degeţele…) prăjitura compensează prin faptul că este foarte delicioasă. Aşadar, nu ne lăsăm nici anul acesta şi aşteptăm să-i vină rândul, iarăşi, pentru a o servi cu prima ocazie!

Reţeta Krémes Tészta (Cremşnit, Cremeş)

Ingrediente pentru cremă

– 1 litru lapte
– 6 ouă
– 6 linguri făină
– 6 linguri zahăr

Prepararea cremei

Pentru prepararea cremei mai întâi se bat spumă albuşurile celor 6 ouă. Gălbenuşurile se amestecă separat cu zahărul şi tot separat se amestecă făina cu laptele. Se amestecă cele 2 compoziţii la foc mic până obţinem o pastă ceva mai tare. Când aceasta s-a îngroşat suficient adăugăm albuşurile bătute spumă, amestecăm puţin până când se omogenizează, apoi o dăm la rece.

Ingrediente pentru foi

– 300 grame osânză (sau 250 grame untură)
– 700 grame făină
– 1 ou
– 1 lingură ulei
– 1 lingură zahăr
– 1 lingură oţet
– 3 plicuri zahăr vanilat (care se vor presăra la final deasupra).

Prepararea foilor

1. Se amestecă osânza cu 100 grame făină, apoi amestecul se împarte în 4 părţi egale ce se pun la frigider.

2. Cele 600 grame de făină rămasă se amestecă cu oul, uleiul, zahărul şi oţetul până se obţine o cocă mai consistentă, ce se împarte şi aceasta tot în 4 părţi egale.

3. Fiecare parte de cocă se întinde pe rând şi se adaugă deasupra câte o parte din prima compoziţie (cea cu osânza) care se întinde şi ea pe întreaga suprafaţă. Apoi se împachetează dinspre margini spre centru până se obţine o formă sferică. Se repetă aceleaşi operaţii pe rând pentru fiecare din cele 4 părţi de cocă şi se pun la frigider.

4. Cele 4 sfere de cocă se scot pe rând din frigider, se întind cu făcăleţul şi se împăturesc iar până se aduc la forma sferică, apoi se introduc iar la frigider. Procedeul se repetă de 3 ori pentru fiecare sferă de cocă în parte, la intervale de 30 minute, pentru a se obţine frăgezimea foilor.

5. Pentru coacere se va folosi un mod aparte de utilizare a tăvii, adică tava se va întoarce cu fundul în sus. Suprafaţa dreaptă astfel obţinută se unge cu ulei, apoi se întinde coca până acoperă complet fundul exterior al tăvii. Se ţine astfel în cuptor până la coacerea dorită (în funcţie de cuptor şi preferinţe). Se repetă coacerea în acelaşi mod pentru cele 4 părţi de cocă şi vom obţine în final 4 foi de prăjitură uniforme şi egale.

Krémes Tészta (Cremşnit, Cremeş)

6. După răcirea foilor se adaugă crema cu grijă pentru că foile sunt foarte fragede. De regulă se pun 2 foi pe o suprafaţă dreaptă şi rigidă, se toarnă câte o jumătate din cremă pe fiecare foaie şi se întinde uniform, apoi se pun celelalte două foi peste cremă obţinând astfel 2 prăjituri separate. La final se presară zahărul vanilat pe deasupra şi se taie în formele dorite.Krémes Tészta (Cremşnit, Cremeş) publicat: 2020-06-20T08:43:14+03:00, actualizat: 2020-06-20T09:16:58+03:00 by Reţete începători