Csiki csikos (prăjitură cu dungi)

Continuăm cu o prăjitură învăţată tot de la soacra mea, este mai specială, dar rezultatul este peste aşteptări, garantat. Foarte important la această prăjitură nu se pune untură în loc de margarină.

Ingrediente

– 1 kg faină
– 1 cană de lapte
– 1 lingură de amoniac
– 250 gr. zahăr
– 3 gălbenuşuri
– 1 1/2 de margarină
– 2 linguri de cacao
– 1 borcan de gem de caise
– 200 gr. nucă măcinată
– 1 plic nucă de cocos

În lapte se pune 1 lingură de amoniac şi se lăsă câteva minute. Se amestecă restul ingredientelor, se adaugă şi laptele, se taie coca în patru părţi egale. Se pregăteşte tava în care vom face prăjitura, se unge cu ulei şi se tapetează cu făină. Se adaugă prima foaie bine întinsă, urmează cea de-a doua foaie care va fi amestecată cu cacao, se va face un sul maro pe care îl vom pune în tavă, se ia cea de-a treia foaie care va fi un sul alb şi se va aşeza lângă cel maro. Deasupra se va pune gemul de caise iar peste se va pune nucă măcinată. La final urmează cea de-a patra foaie care va fi întinsă perfect şi pusă capac. Se dă la cuptor la foc potrivit circa 20-25 minute.

Siropul

– 300 gr. zahăr farin
– 3 linguri cacao
– 5 linguri apă caldă

Zahărul şi cacaoa se dau prin sită, să se amestece, iar pe urmă se adaugă apa caldă. Se pun la fiert până se face un sirop.

Csiki-Csikos-prajitura-in-dungi

Când prăjitura este aproape rece se toarnă siropul şi se adaugă nuca de cocos. Se taie a doua zi. Suntem atente când tăiem prăjitura, nu am ştiut nici eu din prima, dar am făcut încercări până am reuşit. La tăiatul prăjiturii trebuie să avem un model lateral drăguţ.


Csiki csikos (prăjitură cu dungi) publicat: 2013-05-10T07:41:28+00:00, actualizat: 2017-01-02T19:39:40+00:00 by Reţete începători