Primăvara este sezonul multor alimente minune, precum binecunoscuta ştevie ce are multiple proprietăţi benefice pentru sănătate.
Ştevia este ideală pentru consum deoarece este sănătoasă şi se prepară foarte uşor. Iată o reţetă simplă de mâncare de ştevie.
Reţeta Mâncare de ştevie
1. Ingrediente
– 1 kg ştevie
– 1 praf sare
– 3-4 căţei usturoi
– 3-4 cepe verzi
– 3-4 linguri ulei
– 2-3 linguri bulion.
2. Mâncare de ştevie – Mod de preparare
Se rup cozile şi nervurile frunzelor de ştevie, apoi se spală în 3-4 ape, frunză cu frunză.
Într-o oală punem la fiert apă cu sare, iar când apa clocoteşte adăugăm ştevia.
O ţinem la fiert 2-3 minute până se înmoaie. Se răstoarnă ştevia într-o sită şi se lăsă la scurs, dar păstrăm 3 căni din apa în care a fiert ştevia.
Pregătim o altă cratiţă în care vom găti mâncarea de ştevie, punem în ea uleiul şi adăugăm ceapa tocată rondele.
Lăsăm la rumenit, la foc mic, amestecând continu ca să nu se ardă.
Când acesta a fost călită, adăugăm ştevia tăiată şi căţeii de usturoi tocaţi sau daţi prin zdrobitor.
Adăugăm apoi bulionul, sarea şi 1-3 căni din zeama în care am fiert ştevia.
Dacă dorim ca mâncarea de ştevie să aibă mai multă zeamă adăugăm mai multe căni, în funcţie de preferinţele fiecăruia.
Mâncarea de stevie se serveşte în farfurii alături de câte un ou ochi. Poftă bună!
Ce conţine ştevia?
Ștevia conține în cantitate mare vitaminele C, A, E și K, dar și săruri minerale, potasiu, fosfor, magneziu, calciu, fier, zinc, proteine, fibre, oxalați, acid tartric.
Beneficiile consumului de ştevie
Ştevia previne și combate astenia de primăvara, este detoxifiantă, reglează nivelul zaharului din sânge, reduce tensiunea arterială, combate obezitatea, este diuretică, stimulează și fortifică sistemului imunitar, grație conținutului bogat de minerale și vitamine, combate constipația, ajută la combaterea tusei, pneumoniei, tuberculozei, datorită proprietăților antibacteriene, previne și tratează acneea, ridurile, eczemele, dermatita.