Mâncare de ştevie

Primăvara este sezonul multor alimente minune, precum binecunoscuta ştevie ce are multiple proprietăţi benefice pentru sănătate.

Ştevia este ideală pentru consum deoarece este sănătoasă şi se prepară foarte uşor. Iată o reţetă simplă de mâncare de ştevie.



I. Reţeta Mâncare de ştevie


1. Ingrediente


a) 1 kg ştevie;

b) 3-4 cepe verzi;

c) 3-4 căţei usturoi;

d) 2-3 linguri bulion;

e) 3-4 linguri ulei;

f) 1 praf sare.



2. Mâncare de ştevie – Mod de preparare


1. rupem cozile şi nervurile frunzelor de ştevie;

2. spălăm ştevia în 3-4 ape, frunză cu frunză;


3. pregătim o oală pentru opărirea şteviei;

4. punem în oală apă şi sare;

5. punem oala la fiert;

6. când apa clocoteşte adăugăm ştevia;

7. ţinem ştevia la fiert 2-3 minute până se înmoaie;



8. răsturnăm ştevia într-o sită şi lăsăm să se scurgă zeama;

9. păstrăm 3 căni din zeama în care a fiert ştevia;


10. pregătim o altă cratiţă pentru mâncarea de ştevie;

11. punem în ea uleiul;

12. tocăm rondele ceapa verde;

13. adăugăm ceapa în cratiţă;

14. punem cratiţa la foc mic pentru călirea cepei, amestecând continu ca să nu se ardă;



15. tăiem ştevia, nu foarte mărunt;

16. tocăm căţeii de usturoi sau îi dăm prin zdrobitor;


17. când ceapa este călită, adăugăm în cratiţă ştevia;

18. adăugăm usturoiul;

19. adăugăm bulionul;

20. punem sarea;

21. turnăm 1-3 căni din zeama în care am fiert ştevia.

– dacă dorim ca mâncarea de ştevie să aibă mai multă zeamă adăugăm mai multe căni, în funcţie de preferinţele fiecăruia.

22. fierbem totul încă 10-15 minute.

Poftă bună!



Aşa arată mâncarea de ştevie

Mâncare de ştevie


II. Cu ce se poate servi mâncarea de ştevie


Mâncarea de stevie se serveşte în farfurii alături de:

a) ouă ochi;

b) mămăliguţă;



c) pâine prăjită;

d) omletă etc.


III. Ce conţine ştevia


Ștevia conține în cantitate mare:


a) vitamine;

C, A, E și K.



b) săruri minerale.

potasiu, fosfor, magneziu, calciu, fier, zinc, proteine, fibre, oxalați, acid tartric.


IV. Beneficiile consumului de ştevie


Ştevia:

a) previne și combate astenia de primăvară;

b) este detoxifiantă;



c) reglează nivelul zahărului din sânge;

d) reduce tensiunea arterială;

e) combate obezitatea;

f) este diuretică;

g) stimulează și fortifică sistemului imunitar, grație conținutului bogat de minerale și vitamine;

h) combate constipația;

i) ajută la combaterea tusei, pneumoniei, tuberculozei, datorită proprietăților antibacteriene;

j) previne și tratează acneea, ridurile, eczemele, dermatita.




Mâncare de ştevie publicat: 2024-03-04T12:56:38+02:00, actualizat: 2024-04-10T11:45:47+02:00 by Reţete începători