Primăvara este sezonul multor alimente minune, precum binecunoscuta ştevie ce are multiple proprietăţi benefice pentru sănătate.
Ştevia este ideală pentru consum deoarece este sănătoasă şi se prepară foarte uşor. Iată o reţetă simplă de mâncare de ştevie.
I. Reţeta Mâncare de ştevie
1. Ingrediente
a) 1 kg ştevie;
b) 3-4 cepe verzi;
c) 3-4 căţei usturoi;
d) 2-3 linguri bulion;
e) 3-4 linguri ulei;
f) 1 praf sare.
2. Mâncare de ştevie – Mod de preparare
1. rupem cozile şi nervurile frunzelor de ştevie;
2. spălăm ştevia în 3-4 ape, frunză cu frunză;
3. pregătim o oală pentru opărirea şteviei;
4. punem în oală apă şi sare;
5. punem oala la fiert;
6. când apa clocoteşte adăugăm ştevia;
7. ţinem ştevia la fiert 2-3 minute până se înmoaie;
8. răsturnăm ştevia într-o sită şi lăsăm să se scurgă zeama;
9. păstrăm 3 căni din zeama în care a fiert ştevia;
10. pregătim o altă cratiţă pentru mâncarea de ştevie;
11. punem în ea uleiul;
12. tocăm rondele ceapa verde;
13. adăugăm ceapa în cratiţă;
14. punem cratiţa la foc mic pentru călirea cepei, amestecând continu ca să nu se ardă;
15. tăiem ştevia, nu foarte mărunt;
16. tocăm căţeii de usturoi sau îi dăm prin zdrobitor;
17. când ceapa este călită, adăugăm în cratiţă ştevia;
18. adăugăm usturoiul;
19. adăugăm bulionul;
20. punem sarea;
21. turnăm 1-3 căni din zeama în care am fiert ştevia.
– dacă dorim ca mâncarea de ştevie să aibă mai multă zeamă adăugăm mai multe căni, în funcţie de preferinţele fiecăruia.
22. fierbem totul încă 10-15 minute.
Poftă bună!
Aşa arată mâncarea de ştevie
II. Cu ce se poate servi mâncarea de ştevie
Mâncarea de stevie se serveşte în farfurii alături de:
a) ouă ochi;
b) mămăliguţă;
c) pâine prăjită;
d) omletă etc.
III. Ce conţine ştevia
Ștevia conține în cantitate mare:
a) vitamine;
– C, A, E și K.
b) săruri minerale.
– potasiu, fosfor, magneziu, calciu, fier, zinc, proteine, fibre, oxalați, acid tartric.
IV. Beneficiile consumului de ştevie
Ştevia:
a) previne și combate astenia de primăvară;
b) este detoxifiantă;
c) reglează nivelul zahărului din sânge;
d) reduce tensiunea arterială;
e) combate obezitatea;
f) este diuretică;
g) stimulează și fortifică sistemului imunitar, grație conținutului bogat de minerale și vitamine;
h) combate constipația;
i) ajută la combaterea tusei, pneumoniei, tuberculozei, datorită proprietăților antibacteriene;
j) previne și tratează acneea, ridurile, eczemele, dermatita.