Piftia de porc este o gustare rece tradiţională ce nu lipseşte de pe masă, cel puţin de câteva ori în timpul unei ierni.
Reţeta piftiei este foarte simplă iar când o gătiţi, neapărat trebuie să invitaţi rudele şi să le daţi şi la pachet pentru acasă.
Pe lângă mesele de Crăciun când nu lipseşte de pe nicio masă, piftia se mai poate face şi în februarie.
Atunci se împarte ca pomană de pomenirea morţilor (Moşii de iarnă).
I. Reţeta Piftie de porc
1. Ingrediente
a) 1/2 cap de porc;
b) 4 picioare de porc;
c) 5-6 căţei de usturoi;
d) piper măcinat;
e) sare;
f) 4 litri apă.
2. Piftie de porc – Mod de preparare
1. spălăm bine carnea (capul şi picioarele de porc);
2. pârlim carnea;
3. pregătim o oală cu apă;
4. punem carnea în oală la fiert la foc mic;
5. sărăm de la început zeama;
6. lăsăm carnea să fiarbă şi luăm spuma din când în când;
– fierberea este gata atunci când carnea se poate desface de pe os.
7. scoatem oasele înainte de a se răci carnea;
8. tăiem carnea în bucăţi mai mici;
9. aşezăm bucăţile de carne porţionat în farfurii;
10. punem câteva picături de zeamă (fără grăsime) într-o farfurioară la rece pentru a o testa dacă este destul de legată;
11. repetăm testul până când zeama se întăreşte bine la rece;
12. oprim fierberea şi lăsăm zeama să se limpezească;
13. adăugăm în zeamă, după gust, usturoiul pisat;
14. adăugăm în zeamă piperul măcinat;
15. strecură zeama şi o turnăm peste carnea din farfurii;
16. punem farfuriile cu piftie la răcit.
Poftă bună!
Aşa arată piftia de porc
II. Află mai multe despre piftie
1. Cum se mai numeşte piftia
a) răcitură;
b) aitură;
c) aspic;
d) cotoroagă;
e) piciorong;
f) pistoseală;
g) plachie;
h) răsol;
i) străgheață;
j) tremurici;
k) înghețătură;
l) kocsonya (în maghiară).
2. Din ce carne putem face piftie
Acest preparat culinar din grupa gustărilor reci se poate obține prin fierberea îndelungată a cărnii de:
a) porc;
b) vițel;
c) curcan;
d) cocoș;
e) gâscă;
f) pește;
g) ciolan de porc afumat.
3. Ce mai putem pune în piftie
a) legume;
b) zarzavaturi;
c) condimente.
4. Ce putem pune pe piftie
Deasupra piftiei se poate presăra:
a) boia dulce;
b) boia iute.
5. Cu ce se serveşte piftia
Piftia se poate servi cu:
a) oţet;
b) hrean în oţet;
c) sos de hrean cu smântână;
d) muştar;
e) ardei iute.