Cozonacul cu nuci, stafide sau rahat, este un preparat de patiserie care necesită multă atenţie, dar efortul şi rezultatul vor fi pe măsură.
Ştiu, probabil vă sperie deja dacă sunteţi începătoare, pentru că aşa am păţit şi eu prima dată când l-am preparat, însă cozonacul făcut acasă nu se compară cu cel cumpărat.
Dacă respectaţi întocmai sfaturile de mai jos, rezultatul final va fi extrem de mulţumitor!
Reţeta Cozonac cu nuci, stafide sau rahat
1. Ingrediente pentru cozonaci
– 1 kg făină
– 300 grame zahăr
– 1 1/2 ceaşcă lapte
– 6 ouă
– 1 pacheţel drojdie
– 200 grame margarină
– 2 linguri ulei
– 1 pliculeţ vanilie (sau coaja rasă de la o lămâie)
– 1 linguriţă sare
– 2 linguri margarină (pentru uns formele de cozonac).
2. Ingrediente pentru umplutură
– 200 grame nuci măcinate
– 200 grame stafide
– 200 grame rahat.
3. Cozonac cu nuci, stafide sau rahat – Mod de preparare
Maiaua
Întâi pregătim maiaua din: drojdie, 1 lingură de zahăr, 1 lingură făină, 3 linguri lapte călduţ (atenţie să nu fie fierbinte că opărim drojdia şi nu mai creşte aluatul). Amestecă bine aceste ingrediente şi le lăsăm la stea la cald.
Alte pregătiri
Fierbem laptele rămas, împreună cu pliculeţul de vanilie sau coaja de la lămâie (după preferinţele fiecăruia).
Gălbenuşurile se pun într-un vas, se presară sarea, se lasă puţin, apoi se adaugă zahărul şi se freacă bine până se face o cremă spumoasă.
Trei albuşuri se bat şi ele bine, iar pe celelalte trei le păstrăm pentru la final când vom unge cozonacii cu ele.
Aluatul de cozonac
Făina proaspăt cernută se pune într-un vas mare (să existe loc şi pentru crescut), se pun gălbenuşurile, albuşurile care au fost frecate mai devreme şi maiaua crescută, amestecând uşor cu lingura, apoi adăugăm şi laptele călduţ, astfel încât să se obţină un aluat potrivit de tare.
Într-o cratiţă pe aragaz, topim margarina şi o adăugăm puţin câte puţin peste aluat, frământând continu. Aluatul este gata când începe să facă băşici şi se desprinde uşor de pe mâini.
Acoperim vasul în care se află aluatul cu un prosop şi lăsăm vasul la cald, ferit de curent, să crească circa 2-3 h, până s-a mărit volumul cam de trei ori.
Formarea şi umplerea cozonacilor
După pasul anterior, se ia câte o bucată de aluat, în funcţie de mărimea tăvilor, şi se întinde pe planşa unsă cu ulei.
Se umple cu nuci, stafide şi rahat, se rulează foaia în care am pus umplutura dorită şi se pune în tava unsă cu margarină.
Compoziţia în tavă ar trebui să nu depăşească jumătatea tăvii, deoarece ea mai creşte în tavă.
Coacerea cozonacilor
Se bat şi ultimele trei albuşuri, se ung cozonacii şi se bagă la cuptor cam 30-40 minute.
Se încearcă cu paiul, să vedem dacă sunt copţi.
Când cozonacii sunt gata, se scot din forme şi se lasă să se răcorească, feriţi de rece şi curent. Poftă bună!