Sarmale în foi de varză

Sarmalele se pot face în multe feluri, din mai multe tipuri de carne (porc, vită, oaie, pui) şi învelite în diverse foi (varză crudă sau murată, viţă de vie, ştevie, tei). Când însă vine vorba de sarmalele din carne de porc învelite în foi de varză murată, toate celelalte pălesc!

Cum acest fel de mâncare este ştiut de toată lumea, fiind pregătit aproape la orice sărbătoare sau eveniment, să vedem rapid care este reţeta sarmalelor în foi de varză murată.

Reţeta Sarmale în foi de varză

1. Ingrediente

– 2 verze murate potrivite
– 1 kg. carne de porc (cu slănină)
– 1 buc. de slănină afumată (~ 200 gr.)
– 2 pahare orez
– 2 cepe
– piper boabe şi măcinat
– 3 linguri bulion
– cimbru.

2. Sarmale în foi de varză – Mod de preparare

Primul lucru pe care îl facem este să spălăm carnea, să o tăiem bucăţele şi să o tocăm. Adăugăm la tocătură şi cepele. Apoi spălăm verzele şi pregătim foile pentru a înveli sarmalele, iar varza rămasă o tocăm mărunt.

Într-un castron amestecăm carnea cu piperul măcinat, cu un praf de sare, orez şi cimbru, iar când carnea este amestecată uniform începem să facem sarmalele. În general cu aceste ingrediente pot ieşi cam 26-28 sarmale.

Sarmale în foi de varză

Într-o oală aşezăm pe fundul ei cam 4 bucăţi de slănină afumată şi un rând de varză tocată, apoi peste varză aranjăm un strat de sarmale. Peste sarmale aşezăm bucăţi de slănină şi iar un rând de sarmale, iar la sfârşit peste toate acestea adăugăm restul de varză tocată mărunt, piperul boabe, bulionul şi 3 căni de apă.

Lăsăm oala la fiert cam 2-3 ore la foc mic şi le verificăm periodic să nu se ardă. La servirea sarmalelor nu trebuie să lipsească mămăliguţa, smântâna şi ardeiul iute. Poftă bună!

Sfaturi extra

Sarmalele sunt mai gustoase dacă se fierb la foc mic într-un ceaun din fontă, sau la cuptor într-o oală de ceramică.

Pe fundul vasului și printre sarmale se pot pune bucăţi de şorici, costiţă, jambon, ciolan de porc afumat.

Sarmalele capătă o savoare deosebită dacă stau două zile la frigider, deoarece se întrepătrund mai bine aromele.

Stiaţi că…?

Sarmalele sunt cunoscute cu aceeași denumire în mai multe țări din apropierea bazinului răsăritean al Mării Mediterane: Turcia, România, Bulgaria, Grecia, Serbia, Macedonia, Ungaria, Republica Moldova, Palestina, Iordania, Siria, Liban.

Cuvântul românesc sarma este un împrumut din limba turcă sarmak, ce înseamnă a înfășura, a înveli.



Sarmale în foi de varză publicat: 2022-12-22T12:42:19+02:00, actualizat: 2022-12-22T13:55:59+02:00 by Reţete începători