Sarmale în foi de varză

Sarmalele se pot face în multe feluri.


Putem face sarmale din carne de:

a) porc;

b) vită;

c) oaie;

d) pui.



Putem înveli sarmalele în foi de:

a) varză crudă;

b) varză murată;

c) viţă de vie;

d) ştevie;

e) tei.


Când însă vine vorba de sarmalele din carne de porc învelite în foi de varză murată, toate celelalte pălesc!



Cum acest fel de mâncare este ştiut de toată lumea, fiind pregătit aproape la orice sărbătoare sau eveniment, să vedem rapid care este reţeta sarmalelor în foi de varză murată.


I. Reţeta Sarmale în foi de varză


1. Ingrediente

a) 1 kg carne de porc (cu slănină);

b) 2 verze murate potrivite;

c) 1 buc slănină afumată (~ 200 gr.);



d) 2 pahare orez;

e) 2 cepe;

f) 3 linguri bulion;

g) cimbru;

h) piper boabe şi măcinat;

i) sare.


2. Sarmale în foi de varză – Mod de preparare

1. spălăm carnea;

2. tăiem carnea bucăţele;

3. tocăm carnea;



4. adăugăm cepele la tocătură;


5. spălăm verzele;

6. pregătim foile de varză pentru a înveli sarmalele;

7. varza rămasă o tocăm mărunt;


8. pregătim un castron;

9. punem carnea tocată;

10. punem piperul măcinat;



11. punem un praf de sare;

12. punem orezul;

13. punem cimbrul;

14. le amestecăm pe toate uniform;


15. facem sarmalele;

împachetăm amestecul de carne tocată în foile de varză murată;

– în general cu aceste ingrediente pot ieşi cam 26-28 sarmale.



16. pregătim o oală pentru fierberea sarmalelor;

17. punem pe fundul oalei cam 4 bucăţi de slănină afumată;

18. punem un rând de varză tocată;

19. peste varză aranjăm un strat de sarmale;

20. peste sarmale punem iar bucăţi de slănină;

21. aranjăm iar un rând de sarmale;

22. la sfârşit peste toate acestea adăugăm restul de varză tocată mărunt;



23. punem piperul boabe;

24. punem bulionul;

25. turnăm 3 căni de apă;


26. lăsăm oala cu sarmale la fiert cam 2-3 ore, la foc mic;

27. verificăm periodic să nu se ardă;


28. la servirea sarmalelor în foi de varză nu trebuie să lipsească mămăliguţa, smântâna şi ardeiul iute.

Poftă bună!



Aşa arată Sarmalele în foi de varză

Aşa arată Sarmalele în foi de varză


II. Sfaturi extra pentru sarmale


1. Sarmale mai gustoase

Sarmalele sunt mai gustoase dacă se fierb:

a) la foc mic într-un ceaun din fontă;

b) la cuptor într-o oală de ceramică.



2. Completare printre sarmale

Pe fundul vasului și printre sarmale se pot pune bucăţi de:

a) şorici;

b) costiţă;

c) jambon;

d) ciolan de porc afumat.


3. Sarmalele la rece

Sarmalele capătă o savoare deosebită dacă stau două zile la frigider, deoarece se întrepătrund mai bine aromele.



III. Ştiaţi că…?


Sarmalele sunt cunoscute cu aceeași denumire în mai multe țări din apropierea bazinului răsăritean al Mării Mediterane:

a) Turcia;

b) România;

c) Bulgaria;

d) Grecia;

e) Serbia;

f) Macedonia;



g) Ungaria;

h) Republica Moldova;

i) Palestina;

j) Iordania;

k) Siria;

l) Liban.


Cuvântul românesc sarma este un împrumut din limba turcă sarmak, ce înseamnă a înfășura, a înveli.




Sarmale în foi de varză publicat: 2023-12-22T15:42:19+02:00, actualizat: 2023-12-22T16:12:00+02:00 by Reţete începători