I. Ce carne alegem pentru friptura la cuptor?
1. Carnea de porc
De la porc se alege spata sau pulpa cu puţină grăsime, ca să nu fie uscată şi fadă.
Muşchiul de porc trebuie împănat cu fâşii de slăninuţă, să capete un gust mai savuros.
2. Carnea de vită
De la vită se alege antricotul sau rasolul, pentru că este carnea suculentă, şi trebuie gătită aproximativ 2 ore.
Muşchiul de vită se face mai bine în sânge, uşor rumenit la suprafaţă. Dacă îl găteşti prea mult, devine tare şi uscat.
3. Carnea de pui
Puiul e de preferat să fie întreg, dacă îl găteşti la cuptor, pentru că va fi mai suculent şi va păstra mai bine aromele.
II. Cât se ţine carnea în cuptor?
1. Carnea de pui
Carnea de pasăre se lăsă la cuptor 35-60 de minute, în funcţie de cantitatea de carne.
2. Carnea de porc
Friptura de porc se găteşte în cuptor 1 oră şi 30 de minute.
3. Carnea de vită
Carnea de vită se găteşte în cuptor 2 ore.
4. Carnea de curcan
Un curcan întreg este bine să stea la cuptor vreo 4 ore.
III. Trucuri pentru cea mai bună friptură la cuptor
1. Marinarea fripturii
Orice carne pentru friptură iese mai gustoasă dacă e marinată înainte cel puţin patru sau cinci ore.
Marinata trebuie să conţină un acid, precum oţet sau vin, suc de lămâie, mirodenii şi ulei.
2. Friptura crocantă
Friptura de porc iese mai crocantă dacă se unge cu bere.
3. Gătirea mai rapidă
Carnea cu os se găteşte mult mai repede la cuptor decât bucăţile fără oase.
4. Sosul de vin sau de unt
Sosul de vin sau de unt se adaugă la friptură cu puţin timp înainte de a o scoate din cuptor, ca să o frăgezească.
5. Bonus: Sarmale aromate
Sarmalele se lăsă la cuptor, la foc mic, încă o oră după ce s-a fiert carnea, ca să se pătrundă bine aromele.
Gătirea cărnii: friptură la cuptor
↗ Vezi cum se face friptura de căprioară la cuptor