Sărăţele cu chimen

Un aperitiv sărat poate consta oricând din sărăţelele cu chimen.

Reţeta nu are nevoie de foarte multe ingrediente şi nici nu stăm foarte mult timp în bucătărie deoarece se face foarte uşor.



Sărăţelele se servesc cu bere sau vin.

Pe lângă gustul bun, sărăţele cu chimen sunt considerate adevărate medicamente.

Veţi afla la final de ce…


I. Reţeta Sărăţele cu chimen


1. Ingrediente


a) 1 lingură chimen;

b) 250 g făină;

c) 100 g unt;

d) 2 ouă;



e) 1 lingură lapte;

f) 1 lingură smântână;

g) 1/2 linguriţă sare.


2. Sărăţele cu chimen – Mod de preparare


1. cernem făina;

2. adăugăm untul în făină;

3. le amestecăm (uşor cu vârful degetelor);

– ne asigurăm ca toată făina a fost absorbită.



4. facem o adâncitură în mijlocul acestui amestec;

5. adăugăm în cavitate un ou;

6. punem o lingură de lapte;

7. adăugăm o lingură de smântână;

8. punem puţină sare;

9. frământăm bine toate acestea;


10. punem coca la rece şi o lăsăm să se întărească;



11. pregătim tava în care vrem să coacem sărăţelele;

12. tapetăm tava cu făină (ca să nu se lipească coca);


13. facem din cocă baghete cât se poate de subţiri;

14. le dăm prin ou;

15. le dăm prin puţină sare;

16. le dăm prin chimen (le încărcăm mai mult sau mai puţin, după preferinţe);


17. le coacem la cuptor la foc potrivit.

Poftă bună!



Aşa arată sărăţelele cu chimen

Aşa arată sărăţelele cu chimen


II. Despre chimen


1. Denumirile chimenului

Chimenul (Carum carvi) mai este numit regional şi:

a) chimion;

b) chimin;

c) chimăn;



d) secărică;

e) secărea;

f) secăriță;

g) cărău;

h) kömény (în maghiară).


2. De ştiut despre chimen

Chimenul şi chimionul sunt totuşi diferite:

a) Chimen = lat. Carum carvi; eng. caraway;

b) Chimion = lat. Cuminum cyminum; eng. cumin.



Chimenul este folosit la preparări şi condimentări diverse:

a) brânzeturi şi carne;

b) supe și creme de legume;

c) lichioruri;

d) diverselor feluri de pâine;

e) sărăţele (baghete, discuri, spirale) etc.


3. Beneficii ale consumului de chimen

Chimenul este foarte benefic deoarece:

a) are proprietăți antimicrobiene;

b) reglează funcțiile stomacului;



c) este antiinflamator intestinal;

d) combate balonarea;

e) vindecă răcelile;

f) vindecă durerile de stomac şi colicile intestinale,

g) elimină viermii intestinali;

h) reglează apetitul;

i) reglează menstruația etc.


Tu ştii cum se face Supa de chimen?


Sau poate ai bea un Lichior de chimen




Sărăţele cu chimen publicat: 2023-12-18T10:52:06+02:00, actualizat: 2023-12-24T12:05:13+02:00 by Reţete începători