Salata de conopidă are un gust aparte! Nu foarte mulţi o poftesc la mesele festive şi vă dezvălui că şi eu credeam, cu mulţi ani în urmă, că nu o să mănânc niciodată aşa ceva.
Ştiam gustul conopidei, uşor rozalii, doar din murăturile mamei şi nu îmi imaginam cum o fi o salată albă… Dar am gustat la un Revelion şi… minunea s-a întâmplat!
Acum abia aştept o sărbătoare ca să o consum iar. Noi deja aliniem salata de conopidă pe masa festivă alături de ouă umplute, pastă de peşte, salată de vinete, ciupercuţe umplute etc.
Cei ce nu au gustat-o până acum, să-i dea o încercare! :) Iată cum se prepară, simplu şi clasic, salata de conopidă cu maioneză şi usturoi.
Reţeta Salată de conopidă cu maioneză şi usturoi
1. Ingrediente pentru salată
– 0,5 kg conopidă
– 3-4 căţei de usturoi
– 1 praf de sare.
2. Ingrediente pentru maioneză
– 1 gălbenuş de ou fiert
– 1 gălbenuş de ou nefiert
– ulei
– un vârf sare de lămâie
– un praf de sare
– o linguriţă de muştar.
3. Pregătirea conopidei
Într-un vas fierbem conopida aproximativ 15 minute, apoi o punem într-o sită să se scurgă bine de apă.
Tocăm foarte mărunt conopida (dacă dorim să simţim în salată bucăţelele de conopidă), sau o putem pune în blender (dacă dorim salata de forma unei paste).
4. Prepararea maionezei
Gălbenuşul fiert şi gălbenuşul nefiert se amestecă, apoi se pune sarea, treptat se adaugă uleiul, picătură cu picătură, şi la final muştarul şi sarea de lămâie după gust.
Compoziţia trebuie amestecată încet şi cu grijă pentru a nu se tăia maioneza.
* Dacă totuşi se întâmplă acest lucru, adăugaţi 1 picătură de zeamă de lâmăie.
5. Salată de conopidă cu maioneză şi usturoi – Mod de preparare
Mărunţim şi pisăm foarte bine usturoiul, apoi îl adăugăm în maioneză.
Sfat: Reţeta aceasta asigură un gust intens de usturoi (ideal pentru consumul salatei în cantităţi mici). Pentru consum în cantităţi mai mari, sau în caz de intoleranţă la usturoi, reduceţi numărul de căţei de usturoi.
În maioneza cu usturoi turnăm conopida, punem un praf de sare şi amestecăm totul până la uniformizare.
Salata de conopidă cu maioneză şi usturoi se serveşte rece, în castroane mici. Poftă bună!
Despre conopidă
Conopida este una dintre cele mai sănătoase legume datorită conținutului ridicat de vitamine (B1, B2, B3, B6, B9, C, K, Omega 3, fosfor, potasiu, fitonutrienți), dar și datorită faptului că este un puternic antioxidant.
Beneficiile conopidei
Conopida:
– este un adjuvant pentru digestie (favorizează procesul de digestie, ușurează tranzitul intestinal, previne bolile digestive);
– este benefică pentru ficat și inimă (elimină toxinele, purifică sângele, reduce riscul de infarct, îmbunătățește sănătatea inimii);
– menține sănătatea creierului (îmbunătățește funcțiile cognitive, procesul de învățare şi memoria);
– crește imunitatea (protejează organismul împotriva radicalilor liberi, încetineşte procesul de îmbătrânire);
– are rol anticancerigen (blochează dezvoltarea tumorilor, combate cancerul la sân, ovarian, de prostată).