Despre aperitive


I. Aperitivele


Este bine ştiut că înainte de masa principală se servesc diverse aperitive.

În marea majoritate a cazurilor se servesc pe rând:

a) bauturi alcoolice;

b) diverse gustări uşoare.



1. Băuturile alcoolice

bauturile alcoolice sunt servite pentru a stimula pofta de mâncare;

a) ţuică;

b) votcă;

c) bitter;

d) vermut;

e) gin;

f) whisky;

g) şampanie etc.



– la băuturile aperitive accentul se pune de obicei pe:

a) sec;

b) neîndulcit;

c) amar;

d) necombinat.


2. Gustările uşoare

gustările uşoare sunt servite pentru a umple spaţiul dintre aperitivul alcoolic şi supă sau felul principal al mesei.



II. Antreul


1. Ce este antreul

Dacă înaintea felului de bază al meniului sunt servite gustări mai consistente, atunci termenul cel mai potrivit este antreu.


2. Exemple de gustări servite la antreu

a) mezeluri;

b) brânză;



c) caşcaval;

d) măsline;

e) pate de ficat;

f) salată de boeuf;

g) salată de vinete;

h) zacuscă;

i) piftele;

j) aspic;



k) piftie;

l) sufleu;

m) spaghete;

n) pizza etc.


Aranjament servire aperitive / antreu (1)

Aranjament servire aperitive / antreu (1)



Cu un aranjament apetisant în farfurii şi cu puţin alcool înainte, aperitivele vor stimula pofta de mâncare încet şi sigur :)


Aranjament servire aperitive / antreu (2)

Aranjament servire aperitive / antreu (2)



Termenul aperitiv provine din cuvântul francez apéritif.

Acesta, la rândul său, provine din cuvântul latin aperitivus (aperire – a deschide).

Colocvial, francezii mai numesc aperitivul şi apéro.


Aranjament servire aperitive / antreu (3)

Aranjament servire aperitive / antreu (3)



III. Digestivele


1. Comparaţie băuturi aperitive / digestive


a) băuturile aperitive

– se consumă înainte de masă;

– au rolul de a stimula pofta de mâncare;

– sunt realizate prin fermentare.



b) băuturile digestive

– se consumă după masă;

– au rolul de a înlesni digestia;

– sunt realizate prin distilare.


2. Exemple de digestive

a) coniac;

b) lichior amar;



c) Amaretto;

d) Schnaps;

e) Jägermeister;

f) Ouzo etc.


Digestivele amare conțin de obicei ierburi carminative.


IV. Sfatul medicului


Medicul spune să nu bem alcool:

a) în timpul mesei;

b) imediat după masă.



Alcoolul se combină cu mâncarea în stomac şi:

a) stagnează digestia;

b) provoacă o fermentaţie severă prelungită.


Între masa propriuzisă şi băuturile aperitive şi digestive trebuie să existe intervale de minim 30 de minute.


V. Sfatul sexologului

Încă din secolul al V-lea se spunea că oamenii care doresc să disciplineze organele sexuale ar trebui să evite să bea acele preparate artificiale numite aperitive pentru că ele deschid calea către stomac a unei mese vaste…

Aşadar, feriţi-vă de aperitive dacă aveţi un plan amoros imediat sau dacă vreţi tocmai să evitaţi unul, pentru că acestea, indirect, pot îngreuna planurile… sau vă pot suci minţile…




Despre aperitive publicat: 2023-12-23T10:27:57+02:00, actualizat: 2023-12-23T12:00:09+02:00 by Reţete începători