Csiki csikos (prăjitură cu dungi)

Csiki csikos, sau prăjitura cu dungi – cum o mai comandăm noi, este o prăjitură specială ca aspect şi gust, datorită combinaţiei de culori şi gusturi. Rezultatul este peste aşteptări, garantat!

Ingrediente

– 1 kg făină
– 1 cană de lapte
– 1 lingură de amoniac
– 250 gr. zahăr
– 3 gălbenuşuri
– 1 1/2 margarină (la această prăjitură nu se pune untură în loc de margarină)
– 2 linguri de cacao
– 1 borcan de gem de caise
– 200 gr. nucă măcinată
– 1 plic nucă de cocos.

Csiki csikos (prăjitură cu dungi) – Mod de preparare

Punem în lapte 1 lingură de amoniac şi îl lăsăm câteva minute pentru dizolvare. Amestecăm restul ingredientelor, adăugăm laptele, iar coca obţinută se taie în patru părţi egale.

Pregătim tava în care vom face prăjitura, o ungem cu ulei şi o tapetăm cu făină. Prima bucată de cocă se întinde bine şi se pune pe fundul tăvii. A doua bucată de cocă se amestecă cu cacao, se face un sul lung şi subţire maro şi se pune în tavă sub formă de dungi longitudinale cu spaţii între ele. Din a treia bucată de cocă albă se face un sul lung, la fel de subţire, şi se inserează tot ca nişte dungi albe printre sulurile maro. Deasupra, peste sulurile albe şi maro, se pune gemul de caise şi se întinde uniform, iar peste gem se presară nuca măcinată. La final, a patra bucată de cocă se întinde uniform şi se adaugă ca un capac peste tot ce am construit până acum. Se pune la cuptor şi se ţine la foc potrivit circa 20-25 minute.

Siropul

– 300 gr. zahăr farin
– 3 linguri cacao
– 5 linguri apă caldă.

Zahărul şi cacaoa se dau prin sită, ca să se amestece uniform, apoi se adaugă apa caldă. Se pune la fiert până se obţine un sirop.

Csiki csikos (prăjitură cu dungi)

Când prăjitura este aproape rece se toarnă siropul şi se adaugă nuca de cocos. Se taie a doua zi. Tăierea se va face cu mare atenţie, ţinând cont de modul în care am „construit” prăjitura, respectiv perpendicular pe sulurile colorate. Vom obţine astfel pe lângă gustul deosebit şi un model lateral foarte drăguţ.



Csiki csikos (prăjitură cu dungi) publicat: 2018-02-16T07:41:28+02:00, actualizat: 2018-02-16T08:51:22+02:00 by Reţete începători